Κοσμος

Προειδοποίηση Ζάεφ: Αν βγει «όχι» στο δημοψήφισμα, η Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώνεται

Οι δηλώσεις που «άδειασαν» τον Ντιμιτρόφ και τα περί μη δεσμευτικού χαρακτήρα της διαδικασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Αν υπάρξει πλειοψηφία που θα είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών -έστω και κατά μία ψήφο- τότε αυτό σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο και εγώ θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ σε νέες του δηλώσεις, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον υπουργό Εξωτερικών της βαλκανικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ και τα όσα υποστήριξε την Τρίτη για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Telma, πρόσθεσε: «Αν υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία υπέρ, τότε αυτό σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις, θα πρέπει να συμμορφωθούν με την εντολή του λαού. Πιστεύω ότι η ψήφος του λαού και η απόφασή του δίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα. Όταν αποφασίσουν οι πολίτες θα δώσουν σε εμάς τους πολιτικούς το μόνο σημάδι που θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Eρωτηθείς αν μια αποτυχία στο δημοψήφισμα θα ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στη χώρα του, απάντησε ότι η ψήφος του λαού θα στείλει ένα σοβαρό μήνυμα στους πολιτικούς. «Αυτοί που θα ψηφίσουν θα αποφασίσουν αν πετύχει ή όχι. Εκείνοι που δεν ψηφίζουν, δεν μετρούν» ξεκαθάρισε.

Τι ισχυρίστηκε ο Ντιμιτρόφ

Υπενθυμίζεται ότι Ντιμιτρόφ είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung  ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -έστω κι αν είναι αρνητικό ή ισχνή η συμμετοχή- δεν θα επηρεάσει την κύρωση της συμφωνίας, παραπέμποντας στον μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας.

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε, το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές» είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.