Κοσμος

ΠΓΔΜ: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος

Κανονικά οι κάλπες στις 30 Σεπτεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaev.jpg
©EPA/GEORGI LICOVSKI

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε το μεσημέρι της Τετάρτης το Συνταγματικό Δικαστήριο της πΓΔΜ, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί. Ως εκ τούτου, οι κάλπες θα στηθούν κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;» είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι κάτοικοι της γείτονος, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ένα εξωκοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα, μία εθνικιστική πολιτική οργάνωση και ένας ιδιώτης είχαν καταθέσει προσφυγή, ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, καθώς -όπως υποστηρίζουν- το ερώτημα χειραγωγεί τους πολίτες, η διατύπωση δεν είναι ξεκάθαρη και η διαδικασία εμφανίζει αρκετά νομικά κενά.

Κατά ψήφισαν επτά δικαστές ενώ υπέρ τάχθηκαν δύο. Αμφότεροι οι διαφωνούντες είχαν διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβανόφ, ο οποίος έχει επανειλημμένα ταχτεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και έχει συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Πάει Ουάσινγκτον ο Ζάεφ

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο Ζόραν Ζάεφ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Τα ΜΜΕ της βαλκανικής χώρας κάνουν λόγο για μια ακόμη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης των ΗΠΑ υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις ταξίδεψε στα Σκόπια, όπου και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» προκειμένου η χώρα τους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ