Κοσμος

Διαλύεται η Βουλή στην Τσεχία

Τα σκάνδαλα «οδηγούν» σε εκλογές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ψηφίζοντας υπέρ της αυτοδιάλυσης της Κάτω Βουλής, τα μέλη του τσεχικού κοινοβουλίου «άνοιξαν» τον δρόμο για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο ώστε να δοθεί τέλος στην πολιτική κρίση που ταλανίζει την χώρα. Υπενθυμίζεται πως το πολιτικό σκηνικό στην Τσεχία ζει από τον Ιούνιο στον πυρετό της αβεβαιότητας έπειτα από την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας.

Συνολικά 140 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διάλυσης της Βουλής. Προκειμένου να εγκριθεί το αίτημα χρειαζόταν πλειοψηφία των τριών πέμπτων του Σώματος, δηλαδή 120 σε σύνολο 200 βουλευτών.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν είχε αφήσει να εννοηθεί την περασμένη Παρασκευή ότι οι εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν στις 25 και 26 Οκτωβρίου. Η τελική απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών πιθανότατα θα ληφθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Ζέμαν με τους προέδρους των μεγαλύτερων κομμάτων, την ερχόμενη Παρασκευή. Το Σύνταγμα προβλέπει την οργάνωση εκλογών μέσα σε διάστημα 60 ημερών από τη διάλυση της Βουλής.

Τέσσερα από τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα ψήφισαν υπέρ της διάλυσης: οι Σοσιαλδημοκράτες του CSSD, οι Κομμουνιστές του KSMC, οι Κεντρώοι του VV και το δεξιό TOP 09 που μετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι βουλευτές του δεξιού κόμματος ODS του πρώην πρωθυπουργού Νέτσας αποχώρησαν από την αίθουσα των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου πριν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις διενεργηθείσες δημοσκοπήσεις ενόψει των προσεχών εκλογών ποσοστό 30-35% καταλαμβάνει το CSSD, 15-20% το KSCM και 12-15% το TOP 09. Το ODS του Πετρ Νέτσας βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 5-12%.

Δ.Α.