Κοσμος

Το σκάνδαλο της Χιλής: «Πώς γλίτωσα από τον ιερέα που με κακοποιούσε για δεκαετίες» (εικόνες, video)

Η συγκλονιστική ιστορία του Τζέιμς Χάμιλτον στα χέρια του εφιάλτη που λεγόταν πατέρας Καραντίμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pope-vagia.jpg

Στη Χιλή περισσότεροι από 100 καθολικοί ιερείς ερευνώνται από τις αρχές για κατηγορίες συγκάλυψης σεξουαλικών εγκλημάτων. Είναι το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που στοιχειώνει τον κατά τα άλλα δημοφιλή προκαθημένο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Φραγκίσκο τον Α΄.

Ένα έγκλημα που έχει τις ρίζες του μια δεκαετία πίσω με πέτρα του σκανδάλου τον πατέρα Φερνάντο Καραντίμα, ο οποίος θεωρείται ο πλέον διαβόητος σεξουαλικά διεστραμμένος παραβάτης της καθολικής εκκλησίας.

hamilton1.jpg


Ο δρ. Τζέιμς Χάμιλτον είναι σήμερα 50 ετών και γνώρισε τον πατέρα Καραντίμα στα νιάτα του τη δεκαετία του '80. Διηγείται στο BBC πώς κατάφερε να ξεφύγει από τον ιερέα που τον κακοποιούσε για χρόνια.

«Πάντα μας έλεγε ότι είχε ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Δήλωνε ότι το χάρισμά του ήταν ένα θαύμα σταλμένο από τον Θεό. Σου παρουσίαζε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και έλεγε ότι μπορούσε να διεισδύσει μέσα στην ψυχή κάθε νέου αγοριού και να καταλάβει αν ήταν ένα παιδί εκλεκτό από τον Θεό. Αυτοπαρουσιαζόταν σαν Άγιος», λέει ο χειρουργός Τζέιμς Χάμιλτον.

15173937.jpg
© EPA/FELIPE TRUEBA

Την περίοδο που μεσουρανούσε ο πατέρας Καραντίμα στην εξουσία της Χιλής βρισκόταν ο δικτάτορας, Αουγκούστο Πινοσέτ. Σε μια εποχή διώξεων και εξαφανίσεων η εκκλησιαστική κοινότητα που είχε δημιουργήσει ο πατέρας Καραντίμα στο Σαντιάγο ήταν το απόλυτο καταφύγιο. «Για έναν νέο άνθρωπο ήταν σαν τη μέλισσα με το μέλι - ένας γλυκός κόσμος μακριά από τις δυσκολίες», λέει ο Χάμιλτον. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν ο Τζέιμς ήταν έφηβος. «Ήμουν πολύ ευάλωτος και εύκολη λεία για έναν άνθρωπο σαν τον πατέρα Καραντίμα».

19460141.jpg
© EPA/Mario Ruiz


«Είχα δύο επιλογές εκείνη την εποχή στη Χιλή. Να βγω στην παρανομία και να πολεμήσω τον Πινοσέτ ή να ακολουθήσω την καθολική εκκλησία. Ήθελα να γίνω γιατρός και για αυτό επέλεξα τον δρόμο της μη βίας». Και τότε ξεκίνησε η σεξουαλική κακοποίηση. «Ήταν κάτι το απροσδόκητο. Βρισκόμουν σε απόλυτη σύγχυση. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος του Θεού μπορούσε να διαπράττει τέτοια εγκλήματα. Ήταν αδύνατο. Και για αυτό πίστευα ότι έφταιγα εγώ».

«Κάθε φορά που με κακοποιούσε με έστελνε σε άλλον ιερέα για να εξομολογηθώ», θυμάται ο Τζέιμς Χάμιλτον. «Με φόρτωνε με τύψεις. Εννοείται ότι κι άλλοι ιερείς γνώριζαν τα πάντα. Θυμάμαι να με ακούν χωρίς να βγάζουν άχνα στις εξομολογήσεις. Και το μόνο που μου έλεγαν: 'κάνε υπομονή, μην ανησυχείς'».

15951978.jpg
© EPA/SEBASTIAN SILVA


Στην εκκλησία του Ελ Μποσκ ο Καραντίμα ήταν απολύτως προστατευμένος. Μάγευε τους βοηθούς του, εκπαίδευε δεκάδες νέους και υποσχόταν να τους κάνουν επισκόπους.

Η κακοποίηση του Τζέιμς από τον πατέρα Καραντίμα συνεχίστηκε για δύο δεκαετίες. Δεν σταμάτησε ακόμη κι όταν ο γιατρός παντρεύτηκε και απέκτησε παιδιά.

19564893.jpg


Μετά από 14 χρόνια ψυχοθεραπείας, τρεις φορές την εβδομάδα, ο Χάμιλτον καταλαβαίνει τη δυναμική αυτής της αρρωστημένης σχέσης με τον πατέρα Καραντίμα.

«Πολλές φορές επιχείρησα να πάρω αποστάσεις από τον Καραντίμα, αλλά κάθε φορά με περνούσε από ένα είδος δίκης με τρεις επισκόπους και τέσσερις ιερείς. «Με έβαζαν σε ένα δωμάτιο και μου έλεγαν ότι ο διάβολος είχε μπει μέσα μου».


Το 2004 ο Τζέιμς Χάμιλτον κατάφερε να ξεφύγει από τη σκιά του καθολικού ιερέα. Ο Καραντίμα δεν τον άφησε σε ησυχία. Έστελνε επισκόπους και ιερείς στην οικογένειά του και στους εργοδότες για να τους εκβιάσουν και να τους εκφοβίσουν. Ο Χάμιλτον κατήγγειλε τον ιερέα στις εκκλησιαστικές αρχές, αλλά η Καθολική Εκκλησία κώφευε.


Το 2009 ο γάμος του γιατρού διαλύθηκε. Ζήτησε ακύρωση του γάμου ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερωμένο της εκκλησίας. Η Καθολική Εκκλησία αρνήθηκε να εγκρίνει την ακύρωση του γάμου και ζήτησε από τον γιατρό να υπογράψει δήλωση στην οποία θα ξεκαθάριζε ότι δεν ήταν ανήλικος όταν γνώρισε τον πατέρα Καραντίμα.

Ο Τζέιμς Χάμιλτον αρνήθηκε να υπογράψει κάτι ψευδές. Οι λεπτομέρειες της ακύρωσης του γάμου διέρρευσαν και η Καθολική Εκκλησία αναγκάστηκε να ξεκινήσει έρευνα για τις ημέρες και τα έργα του πατέρα Καραντίμα. Έτσι γλίτωσε ο Τζέιμς Χάμιλτον από τον εφιάλτη Καραντίμα.

Σήμερα οι χιλιανές αρχές διερευνούν 119 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και της συγκάλυψής των από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. 

Chile abuse victim arrives at Vatican for meeting with Pope

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ