Κοσμος

Πνευματικά δικαιώματα: Η ΕΕ στηρίζει τους δημιουργούς απέναντι σε Google και Facebook

«Πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ggg.jpg

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της πολύ ευαίσθητης μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αντικείμενο μιας μάχης άνευ προηγουμένου ανάμεσα σε καλλιτέχνες και εκδότες Τύπου, από τη μια πλευρά, και γιγάντων της ψηφιακής βιομηχανίας από την άλλη.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου.

Η ψηφοφορία αυτή ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ' έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ' ένα οριστικό κείμενο.

Στόχος της νομοθεσίας είναι να υποχρεωθούν εταιρείες όπως οι Google, Facebook και άλλες να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη.

Από τους βουλευτές στην ολομέλεια, 438 ψήφισαν υπέρ και 226 κατά, ενώ 39 απείχαν.

Οι αντιδράσεις 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε για την ψηφοφορία ότι ήταν «μία μεγάλη πρόοδος για την Ευρώπη», ενώ ο Andrus Ansip αρμόδιος για Θέματα Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς στην Κομισιόν δήλωσε ότι έστειλε ότι ένα ισχυρό και θετικό μήνυμα μίας μεταρρύθμισης που αποσκοπεί στην προστασία των ερευνητών της ΕΕ, των εκπαιδευτικών, των συγγραφέων, των ΜΜΕ, και των θεσμών πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την πλευρά της, η Ένωση Βιομηχανίας Υπολογιστών και Επικοινωνιών, στην οποία είναι μέλη το Google, το Facebook, το Amazon και το Mozilla, προέτρεψε για μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν μεταξύ νομοθετών, της Κομισιόν και των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών, η Ομοσπονδία Σεναριογράφων στην Ευρώπη  και Εταιρεία Οπτικοακουστικών Συγγραφέων χαιρέτισαν την ψηφοφορία.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ