Κοσμος

Ισπανία: Ένοχη για φοροδιαφυγή η εγγονή του δικτάτορα Φράνκο

Πρέπει να καταβάλει 525.000 ευρώ και... κάτι ψιλά στην Εφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
judge-hammer.jpg
©EPA

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού, εγγονή του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, καταδικάσθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να καταβάλει στην εφορία 525.063,96 ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, η «δούκισσα του Φράνκο», σύμφωνα με τον τίτλο που της δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, είχε «αμελήσει» να καταβάλει στην εφορία τα νόμιμα από την πώληση μετοχών, το 2006, που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της. Με τα χρήματα αυτά αγόρασε ακίνητα στην Καντάβρια. Όσον αφορά στα έσοδά της, δήλωσε μόλις 57.209 ευρώ σε σύνολο 6,7 εκατ. ευρώ.

Το Τέταρτο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την τελεσίδικη απόφασή του τον περασμένο Μάρτιο, κατέρριψε τα επιχειρήματα της Μαρτίνεθ-Μπορδιού κατά του προστίμου που της επεβλήθη το 2011, έπειτα από φορολογικό έλεγχο των δηλώσεων εισοδήματός της για τα έτη 2006, 2007 και 2008.

Η πώληση των μετοχών και οι επενδύσεις στα ακίνητα

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού κληρονόμησε από τη μητέρα της το 2000 συνολικά 42 μετοχές της εταιρείας FR Promociones del Suroeste SA και το 2006 τις μεταπώλησε σε μία τιμή που έφθασε τα 9,6 εκατ. ευρώ (9,9 εκατ. σύμφωνα με την εφημερίδα El Publico).

Η εγγονή του Φράνκο επένδυσε τα χρήματα αυτά για την αγορά:

  • ενός ακινήτου με θέση στάθμευσης στο Σανταντέρ για 1.959.050 ευρώ,
  • ένα σαλέ στη Μαγιόρκα (1.475.200 ευρώ) και
  • δύο αγροτικές κατοικίες στη Μιέρα της Καντάβρια για 360.607 ευρώ.

Πώς επιχείρησε να γλιτώσει το πρόστιμο

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι τα δύο τελευταία ακίνητα προορίζονταν για ενοικίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η «δούκισσα» ανέφερε ότι υπήρχε οικονομική δραστηριότητα, απασχολούσε υπαλλήλους και είχε έξοδα γραφείου και επιχείρησης, η έδρα της οποίας ταυτιζόταν με την κατοικία της. Ωστόσο, σύμφωνα με τους δικαστές, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα.

Συνεπώς, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης του προστίμου και κατά συνέπεια η Μαρτίνεθ-Μπορδιού θα πρέπει να καταβάλει ποσό άνω των 500.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στους φόρους που ώφειλε να έχει πληρώσει το 2007 και 2008 για την πώληση των μετοχών και την επένδυση σε ακίνητα. Επιπλέον, της επεβλήθη να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.

«Δούκισσα του Φράνκο»

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού είχε απασχολήσει το περασμένο καλοκαίρι την κοινή γνώμη και τα αισθήματα των Ισπανών για τη δικτατορία του Φράνκο μετά τη χαριστική απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης να της απονείμει επισήμως τον τίτλο «Δούκισσα του Φράνκο», χωρίς να πληρώσει το σχετικό τίμημα για να τον κληρονομήσει από τη μητέρα της.

Ο συγκεκριμένος τίτλος είχε απονεμηθεί στη χήρα Κάρμεν Φράνκο Πόλο, το 1975, στα χρόνια της μεταπολίτευσης μετά τον θάνατο του Ισπανού δικτάτορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ