Κοσμος

Γερμανός ΥΠΕΞ για Συρία: Δεν αποκλείω στρατιωτική εμπλοκή αν υπάρξουν νέες επιθέσεις με χημικά

Το Βερολίνο θα πράξει αυτόνομα όταν, και αν, έρθει αυτή η στιγμή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
syria-war.jpg
©EPA/YOUSSEF BADAWI

Δεν αποκλείει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας το ενδεχόμενο συμμετοχής γερμανικών δυνάμεων σε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί χρήση χημικών όπλων κατά ανταρτών από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. 

Η δήλωση του Χάικο Μάας έρχεται στον απόηχο των προειδοποιήσεων Πούτιν (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης) για «σκηνοθετημένες» επιθέσεις με χημικά από τους αντικαθεστωτικούς με στόχο να παρουσιαστεί η Δαμασκός ως υπεύθυνη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ ετοιμάζονται για μια -ευρείας κλίμακας- επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ (σ.σ. τελευταίο προπύργιο των ανταρτών) και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και χημικά.

«Θα λάβουμε με αυτόνομο τρόπο μια απόφαση που θα συνάδει με τις βασικές αρχές του γερμανικού Συντάγματος και φυσικά του Διεθνούς Δικαίου» ξεκαθάρισε σε δήλωσή του ο Μάας και πρόσθεσε: «Μέχρι τότε, επικεντρωνόμαστε στον πολιτικό διάλογο για να προληφθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Γι' αυτό εργαζόμαστε».

heiko-maas.jpg
©EPA

Τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε πως η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συνεργάτες της εξετάζουν το αίτημα των ΗΠΑ να υπάρξει γερμανική συμμετοχή στη Συρία.

Εμπλοκή της Γερμανίας επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Το Βερολίνο δεν είχε συμμετάσχει στα κοινά πλήγματα των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων τον περασμένο Απρίλιο, σε αντίποινα για μια επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας.

Το καθεστώς Άσαντ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή σε εκείνα τα δραματικά γεγονότα, με Ουάσινγκτον και Παρίσι να θεωρούν υπεύθυνη τη Δαμασκό και να προχωρούν σε βομβαρδισμούς.

Φόβοι για νέες επιθέσεις με χημικά

Εν μέσω δημοσιευμάτων ότι οι δυνάμεις του Άσαντ ενδέχεται να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέα επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ, την επαρχία που αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο ανταρτοκρατούμενο θύλακα στη Συρία, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «άμεσα και όπως αρμόζει» σε μια τέτοια επίθεση.

Μια υπηρεσία έρευνας του γερμανικού Κοινοβουλίου, πάντως, είχε καταλήξει τον Απρίλιο στο συμπέρασμα ότι τα κοινά αεροπορικά πλήγματα της Δύσης αποτελούσαν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

douma.jpg
©EPA/STR

Τη Δευτέρα, η ίδια υπηρεσία τόνισε ότι η συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας σε μελλοντικά πλήγματα αντιποίνων θα ήταν ενάντια στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ