Κοσμος

Στη φυλακή Τούρκος κινηματογραφιστής - Παρουσίασε στρατιωτικό να σημαδεύει με όπλο τον Ερντογάν (εικόνες, video)

H ταινία «Αφύπνιση» για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 - Το επίμαχο trailer

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
trailer-erdogan234.jpg
Twitter

Ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση κρίθηκε το πρωί της Παρασκευής ένας Τούρκος κινηματογραφιστής, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2017 μετά τη δημοσίευση εικόνων από τη νέα του ταινία. Ο Αλί Αβτζί καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών και 3 μηνών για συμμετοχή στο δίκτυο του -αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ- μουσουλμάνου κήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο trailer του κινηματογραφικού έργου Awakening «Αφύπνιση» παρουσιάζεται ένας στρατιωτικός να σημαδεύει στο πίσω μέρος του κεφαλιού τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού του και νυν υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να κείτονται νεκροί σε σαλόνι κατοικίας και τους τοίχους να είναι γεμάτοι τρύπες από τις σφαίρες.

ali-avgi.jpg
@geyikdolu/Twitter

erdogan234242.jpg
@geyikdolu/Twitter

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τα όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 250 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Το trailer προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, οδηγώντας στη σύλληψη του Τούρκου σκηνοθέτη. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Αλί Αβτζί επιχείρησε «να κατευθύνει τη δημόσια αντίληψη σε ευθυγράμμιση με τους βασικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης μέσω της ταινίας του».

Η ΠΑΛΙΓΕΝΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

Τι δήλωσε ο Τούρκος κινηματογραφιστής

«Αν προσπαθούσα να κάνω τρομοκρατική προπαγάνδα, θα είχα δείξει τον Ερντογάν να κάνει σχέδια για τη διαφυγή του αντί για τη σκηνή στην οποία προσεύχεται, έχοντας έναν στρατιωτικό να τον σημαδεύει με όπλο» τόνισε στο δικαστήριο ο Αβτζί.

turkey-cinematographer.jpg

Πογκρόμ συλλήψεων

Έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ξεκίνησε ένα πογκρόμ συλλήψεων σε Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και Δημόσια Διοίκηση.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή μιας δίκης τους και 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, δικαστών και στρατιωτικών, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί.

Οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι «εγκέφαλος» του αποτυχημένου πραξικοπήματος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ζητώντας εκ νέου από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοσή του. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.