Κοσμος

Τρόμος στον αέρα: Αρρώστησαν 100 επιβάτες - Σε καραντίνα αεροσκάφος της Emirates (εικόνες, video)

Συναγερμός στο αεροδρόμιο JFK - Στη δημοσιότητα πλάνα από το εσωτερικό του αεροπλάνου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουλάχιστον 100 επιβάτες και μέλη του πληρώματος ασθένησαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της εταιρείας Emirates με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Το αεροσκάφος τέθηκε σε καραντίνα και επί τόπου έσπευσαν γιατροί και ασθενοφόρα. Στο διεθνές αεροδρόμιο JFK σήμανε συναγερμός. To Airbus A388, που εκτελούσε την πτήση ΕΚ203 από το Ντουμπάι για τη Νέα Υόρκη, μεταφέροντας 521 επιβάτες, προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 09.00 το πρωί, τοπική ώρα (16.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας). Πολλοί από τους επιβάτες ανέφεραν ότι αισθάνονταν αδιαθεσία, ενώ κάποιοι από αυτούς παρουσίαζαν συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.


Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα η αεροπορική εταιρεία γινόταν λόγος για 10 ασθενείς που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, χωρίς να διευκρινίζεται όμως από τι πάσχουν.

 

Σε καραντίνα

Το αεροπλάνο μεταφέρθηκε μακριά από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του διεθνούς αεροδρομίου, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να μην επηρεαστούν άλλες προγραμματισμένες αφίξεις-αναχωρήσεις αεροσκαφών.

Ορισμένοι από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Jamaica Hospital. Η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο. Όσοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα θα μπορέσουν να αποβιβαστούν και να κατευθυνθούν στον προορισμό τους, μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον Έρικ Φίλιπς, εκπρόσωπο του δημάρχου της Νέας Υόρκης, η μυστηριώδης ασθένεια ενδέχεται να είναι απλώς γρίπη. Όπως είπε, ορισμένοι από τους επιβάτες επέστρεφαν από τη Μέκκα, όπου αυτήν την περίοδο υπάρχει επιδημία. Περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι συμμετείχαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο ετήσιο προσκύνημα στη συγκεκριμένη πόλη.

Ο Φίλιπς εξήγησε ότι οι γιατροί εξετάζουν τους επιβάτες «έναν προς έναν» για να διαπιστώσουν αν φέρουν συμπτώματα και να αποφασίσουν αν θα τους αφήσουν να αποβιβαστούν ή όχι.

Ενήμερος ο Τραμπ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση και ενημερώνεται για τις εξελίξεις.