- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Ναι» Βαρθολομαίου στην απόσχιση της Ουκρανικής Εκκλησίας
Διαχωρισμός από την Ρωσική Εκκλησία
Με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έδωσε το πράσινο φως για τον διαχωρισμό της Ουκρανικής από την Ρωσική Εκκλησία, αψηφώντας τη Μόσχα.
Όπως αναφέρει το BBC, εάν ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης παραχωρήσει στο Κίεβο ανεξαρτησία, θα αναγνωρίσει τη διάσπαση του με το Πατριαρχείο Μόσχας.
Την Παρασκευή ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος συναντήθηκε με τον Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να επιλύσουν το καθεστώς που θα επικρατεί στην Εκκλησία του Κιέβου.
Μιλώντας μετά τις συνομιλίες του στην Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι ο ίδιος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχαν συζητήσει «όλα τα προβλήματα στην ημερήσια διάταξη» και ήταν «διάλογος μεταξύ δύο αδελφών. Δεν υπήρχε τίποτα μυστικό στη συνάντηση» είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες.
Η Μόσχα από την πλευρά της θεωρεί το Κίεβο ως το ιστορικό λίκνο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρός σύμμαχος του Πατριάρχη Κυρίλλου, αντιτίθεται σθεναρά στην άποψη Ποροσένκο.
Σε ανάρτησή του ο κ. Ποροσένκο ανέφερε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης «αποφάσισε, χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη της Μόσχας, ότι μπορεί να δώσει σε όλα τα κράτη το δικαίωμα να ιδρύσουν μια τοπική εκκλησία.
Και πρώτα απ' όλα είναι το δικαίωμα της Ουκρανίας να δημιουργήσει μια τοπική εκκλησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
— Петро Порошенко (@poroshenko) September 3, 2018
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και στο Facebook o Αρχιεπίσκοπος Yevstratiy Zorya. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι η απόφαση έχει ληφθεί και ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη».
Ωστόσο, οι εντάσεις στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ουκρανίας δεν είναι καινούρια υπόθεση.
Η αντιπαλότητα των δύο πλευρών υπάρχει εδώ και αιώνες, που χρονολογείται από τις βυζαντινές και ρωσικές αυτοκρατορίες. Η Ουκρανία ήταν μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας, αλλά πολλοί από τους πιστούς της έβλεπαν την Κωνσταντινούπολη και όχι τη Μόσχα για πνευματική καθοδήγηση.
Μιλώντας μετά τις συνομιλίες του στην Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι ο ίδιος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχαν συζητήσει «όλα τα προβλήματα στην ημερήσια διάταξη» και ήταν «διάλογος μεταξύ δύο αδελφών. Δεν υπήρχε τίποτα μυστικό στη συνάντηση» είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική κόντρα για το αν θα σταματήσει η αλλαγή των ρολογιών
Από τη Δευτέρα έχουν συλληφθεί περίπου 5.000 άνθρωποι
Χιλιάδες βίντεο με γυναίκες χωρίς τη συγκατάθεσή τους
Από 100 ευρώ και πάνω η βόλτα
Σε τροχιά εξέγερσης τα σχολεία - ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Bρίσκεται πλέον στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης με φόντο την κληρονομιά
Οι Φιλελεύθεροι ζητούν στοιχεία για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ιδιοκτήτες της ομάδας
Συναγερμός μετά τον εντοπισμό ύποπτου μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Λευκορωσία
Νοσηλεύεται στο Τενεσί - Παγώνουν οι εκτελέσεις και ξεκινά έρευνα
Πολιτικοί τριγμοί για την κυβέρνηση Σάντσεθ - Στους δρόμους οι ενοικιαστές
Απολύθηκε ένας από τους 7 κατηγορούμενους για ομαδικό βιασμό
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλιμακώνει τις επιθέσεις σε όλη τη χώρα
Τι σημαίνει για τις τιμές
Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου
Ενόψει των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου
Η Ένωση Ενοικιαστών δηλώνει ότι θα προχωρήσει κανονικά στις μαζικές κινητοποιήσεις του Σαββάτου
Η Σιμπέλ Σαβέλα επρόκειτο το βράδυ της Τρίτης να παραδώσει τη μικρή Βίβιαν στον πρώην σύζυγό της
Αξιωματούχος χαρακτήρισε τα τηλεοπτικά δίκτυα «επιδεικτικά και ανέντιμα»
Δακρυγόνα στο Στρασβούργο, πυροτεχνήματα κατά αστυνομικών στη Μασσαλία και πυρπολημένοι κάδοι στη Ρεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.