Κοσμος

«Ναι» Βαρθολομαίου στην απόσχιση της Ουκρανικής Εκκλησίας

Διαχωρισμός από την Ρωσική Εκκλησία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bartholomaios.jpg
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έδωσε το πράσινο φως για τον διαχωρισμό της Ουκρανικής από την Ρωσική Εκκλησία, αψηφώντας τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το BBC, εάν ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης παραχωρήσει στο Κίεβο ανεξαρτησία, θα αναγνωρίσει τη διάσπαση του με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Την Παρασκευή ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος συναντήθηκε με τον Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να επιλύσουν το καθεστώς που θα επικρατεί στην Εκκλησία του Κιέβου.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες του στην Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι ο ίδιος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχαν συζητήσει «όλα τα προβλήματα στην ημερήσια διάταξη» και ήταν «διάλογος μεταξύ δύο αδελφών. Δεν υπήρχε τίποτα μυστικό στη συνάντηση» είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες. 

Η Μόσχα από την πλευρά της θεωρεί το Κίεβο ως το ιστορικό λίκνο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρός σύμμαχος του Πατριάρχη Κυρίλλου, αντιτίθεται σθεναρά στην άποψη Ποροσένκο.

Σε ανάρτησή του ο κ. Ποροσένκο ανέφερε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης  «αποφάσισε, χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη της Μόσχας, ότι μπορεί να δώσει σε όλα τα κράτη το δικαίωμα να ιδρύσουν μια τοπική εκκλησία.

Και πρώτα απ' όλα είναι το δικαίωμα της Ουκρανίας να δημιουργήσει μια τοπική εκκλησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και στο Facebook o Αρχιεπίσκοπος Yevstratiy Zorya. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι η απόφαση έχει ληφθεί και ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη».

Ωστόσο, οι εντάσεις στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ουκρανίας δεν είναι καινούρια υπόθεση.

Η αντιπαλότητα των δύο πλευρών υπάρχει εδώ και αιώνες, που χρονολογείται από τις βυζαντινές και ρωσικές αυτοκρατορίες. Η Ουκρανία ήταν μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας, αλλά πολλοί από τους πιστούς της έβλεπαν την Κωνσταντινούπολη και όχι τη Μόσχα για πνευματική καθοδήγηση.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες του στην Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι ο ίδιος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχαν συζητήσει «όλα τα προβλήματα στην ημερήσια διάταξη»  και ήταν «διάλογος μεταξύ δύο αδελφών. Δεν υπήρχε τίποτα μυστικό στη συνάντηση» είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ