Κοσμος

Κον-Μπεντίτ: Ο «κόκκινος Ντάνι» δεν θέλει να μπει στην κυβέρνηση Μακρόν

Απέρριψε την πρόταση του Προέδρου για το υπουργείο Οικολογίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 «Ανασχηματισμός χωρίς τον Κον-Μπεντίτ», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σχολιάζοντας την άρνηση του ακτιβιστή και εμβληματικής προσωπικότητας του Μάη του '68 να αναλάβει το υπουργείο Οικολογίας, το τρίτο σημαντικότερο κυβερνητικό πόστο.

Η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν στον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ έγινε μετά την παραίτηση του  Νικολά Ιλό, την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε αναταράξεις -κάτω στο Ελιζέ.

Εντός των επόμενων ωρών, ο Γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει ανασχηματισμό - κι όχι μόνο τον διάδοχο του Γάλλου ακτιβιστή οικολόγου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν χρειάζεται επειγόντως «νέο αίμα» για να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματός του σε μία προσπάθεια να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι πάνω από οκτώ στους δέκα Γάλλους θεωρούν ότι η αποχώρηση του Νικολά Ιλό από το υπουργείο Οικολογίας είναι προς όφελός του, δεν είναι όμως καλή για τη χώρα.


Ο Γερμανογάλλος πολιτικός δηλώνει πάνω απ' όλα Ευρωπαίος. Ο εμβληματικός ηγέτης του Μάη του ' 68 και ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων χθες το βράδυ στο γαλλικό δίκτυο «LCI» ότι «αποφασίσαμε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο να μην είμαι ο διάδοχος του Νικολά Ιλό». «Λάβαμε από κοινού την απόφαση αυτή, λάβαμε υπόψη την προσωπικότητά μου, την ικανότητά μου να επηρεάσω τα πράγματα [...] ο Γάλλος πρόεδρος μου είπε: "Ακούστε, η επαφή μας βασίστηκε από την αρχή στην ελευθερία, αν γίνετε υπουργός, χάνετε την προσωπικότητά σας, δεν θα έχετε πλέον αυτή την ελευθερία, το θέλετε αυτό;"». Ο Κον Μπεντίτ συμφώνησε.