Κοσμος

Τοmmasso De Benedetti: Ποιος είναι ο Ιταλός που «πέθανε» τον Γαβρά στο Twitter (εικόνα)

Συνεντεύξεις του με μεγάλες προσωπικότητες αποδείχθηκαν φανταστικές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η fake είδηση του θανάτου του Κώστα Γαβρά έκανε σήμερα τον γύρο του διαδικτύου σε ελληνικά και διεθνή Μέσα.

Πίσω από αυτή βρίσκεται ο Tommaso De Benedetti, ένας Ιταλός που αυτοπακαλείται δημοσιογράφος, και ο οποίος φέρεται να έφτιαξε έναν λογαριασμό στο Twitter με το όνομα της νέας υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, δημοσίευσε tweet που ανέφερε: «Έκτακτο: Λαμβάνω τώρα από το Παρίσι τα νέα για τον θάνατο του Έλληνα σκηνοθέτη και Παραγωγού Κώστα Γαβρά. Επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί σύντομα».  

Το tweet κυκλοφόρησε αστραπιαία, λίγα λεπτά αργότερα όμως, ο Tommaso De Benedetti με νέο tweet ανακοίνωσε ότι ο λογαριασμός της Μυρσίνης Ζορμπά στο Twitter είναι hoax κάνοντας για μία ακόμα φορά τον διεθνή Τύπο να αναφερθεί στο πρόσωπό του.

Σύμφωνα με τον New Yorker, ο De Benedetti εργάστηκε επί δέκα χρόνια στα ΜΜΕ, και συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2010 και συνεντεύξεις του με μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Δαλάι Λάμα, ο Πάπας Βενέδικτος και ο Γκορμπατσόφ, δημοσιεύθηκαν στον ιταλικό Τύπο, αργότερα ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν φανταστικές.

Το 2011, ο De Benedetti άρχισε να δημιουργεί fake λογαριασμούς στο Twitter και να διαδίδει fake news. To 2012 μάλιστα, μία φάρσα του, η ανακοίνωση του θανάτου του Σύρου πρόεδρου Άσαντ προκάλεσε παγκόσμια άνοδο στην τιμή  του πετρελαίου.

Θύματα των hoaxes του De Benedetti έχουν πέσει αρκετές φορές στο παρελθόν μεγάλα ΜΜΕ όπως οι New York Times, ο Guardian και το USA Today.  Όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο De Benedetti που πλέον εργάζεται ως δάσκαλο,  στόχος του με την δημιουργία fake λογαριασμών στο Twitter και τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων είναι να δείξει πόσο εύκολο είναι να ξεγελάσει κανείς τον Τύπο στην εποχή  των social media.