Κοσμος

Η ανατολική Γερμανία χωρισμένη σε στρατόπεδα - Ακροδεξιοί εναντίον ακτιβιστών με αφορμή μια δολοφονία (εικόνες)

Ως ύποπτοι για το μαχαίρωμα 35χρονου Γερμανού κρατούνται ένας Σύρος κι ένας Ιρακινός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19958424.jpg
© EPA/FILIP SINGER

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πόλη Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών οργανώσεων και ακτιβιστών με αφορμή τον θάνατο ενός 35χρονου Γερμανού μετά από καβγά με αλλοδαπούς την περασμένη Κυριακή.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πλήθος μελών ακροδεξιών οργανώσεων  πραγματοποίησαν συγκέντρωση κατά των μεταναστών και της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο κέντρο της πόλης, ενώ ως ύποπτοι για τον θανάσιμο τραυματισμό του 35χρονου κρατούνται ένας Σύρος κι ένας Ιρακινός.

19958430.jpg
© EPA/FILIP SINGER


Λίγα μέτρα μακριά βρισκόταν σε εξέλιξη αντισυγκέντρωση αντιφασιστικών οργανώσεων . Οι ακτιβιστές κατηγορούν την άκρα Δεξιά ότι χρησιμοποιεί τον θάνατο του 35χρονου Γερμανού για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της σκοπούς.

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα συνεπλάκησαν μεταξύ τους και με την αστυνομία και σημειώθηκαν αρκετοί τραυματισμοί. Και οι δύο αντίπαλες ομάδες πετούσαν μπουκάλια κι άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Oι ενέργειες αυτές «δεν έχουν θέση στο κράτος δικαίου» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.«Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση, για όλους τους δημοκρατικούς αιρετούς και, νομίζω, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να πούμε με σαφήνεια ότι τέτοιες παράνομες οχλοκρατικές συναθροίσεις και τέτοιες συλλογικές διώξεις εναντίον ανθρώπων διαφορετικής εμφάνισης ή προέλευσης, ή ακόμη και οι απόπειρες να σπείρουν το μίσος στους δρόμους, δεν έχουν θέση στη χώρα μας», πρόσθεσε.

19958426.jpg
© EPA/FILIP SINGER

Στο μεταξύ, ένα ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει σκίνχεντ να κυνηγούν έναν νεαρό σε κεντρική διασταύρωση της πόλης. Η αστυνομία ερευνά τις επιθέσεις που δέχτηκαν μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Βουλγαρία, πιθανότατα από μέλη ακροδεξιών και οργανώσεων.

Η δήμαρχος του Κέμνιτς, Μπάρμπαρα Λούντβιχ, εξέφρασε την «αγανάκτησή» της: «Είναι πολύ σοβαρό όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται κατ' αυτόν τον τρόπο (...) και τρέχουν σε όλη την πόλη απειλώντας άλλους ανθρώπους. Αυτοί που συγκεντρώθηκαν χωρίς άδεια ήθελαν να προκαλέσουν χάος και να σπείρουν τον τρόμο στους κατοίκους», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο MDR.

19958421.jpg
© EPA/FILIP SINGER

Τι συνέβη την Κυριακή

Άγνωστο παραμένει πώς ξεκίνησε ο καβγάς κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ δρόμου, το οποίο ακυρώθηκε μετά το θανάσιμο επεισόδιο.

Το θύμα ήταν μαραγκός, 35 ετών. Υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Δύο ακόμη Γερμανοί που ήταν μαζί με το θύμα, ηλικίας 33 και 38 ετών, τραυματίσθηκαν σοβαρά.  
The victim, a carpenter aged 35, was mortally wounded and died in hospital.

19958269.jpg
© EPA/FILIP SINGER

Η αστυνομία διέψευσε τις φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συμπλοκή συνδέεται με τη σεξουαλική παρενόχληση μιας γυναίκας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ