Κοσμος

Άγκυρα σε Τραμπ: Θα απαντήσουμε αν επιβληθούν νέες κυρώσεις

Τι δηλώνει ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτσάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19779074.jpg
© EPA/TATYANA ZENKOVICH/FILE

Η Τουρκία θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκάλα υπουργός Εμπορίου, αφου η Ουάσινγκτον απείλησε ότι θα σκληρύνει τις κυρώσεις της αν η Άγκυρα δεν απελευθερώσει έναν αμερικανό πάστορα.

«Απαντήσαμε (στις αμερικανικές κυρώσεις) σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», δήλωσε η Ρουχσάρ Πεκτζάν, την οποία επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι «η Τουρκία εκμεταλλευόταν για πολλά χρόνια τις ΗΠΑ», ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα στην Άγκυρα για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο πατριώτη όμηρο», ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για νέες «περικοπές» που έρχονται στην Τουρκία. Ήδη, η Ουάσινγκτον έχει προχωρήσει στον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου, με τον Ερντογάν να απαντά με οικονομικά αντίποινα, επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους σε αλκοόλ, καπνό και αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ και προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στα προϊόντα τεχνολογίας made in USA, καθώς -όπως είπε- «υπάρχουν και Samsung». Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρικτές του το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, καταστρέφοντας με βαριοπούλες και σφυριά iPhone. Με τις διμερείς σχέσεις να έχουν μπει στο «ψυγείο» και τη δυσαρέσκεια για τη στροφή της Άγκυρας προς τη Ρωσία (σ.σ. S-400) να διογκώνεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Τραμπ έβαλε την υπογραφή του στο νομοσχέδιο που «παγώνει» την παράδοση των μαχητικών 5ης γενιάς F35 στην Τουρκία.

«Η Τουρκία για πολλά χρόνια εκμεταλλευόταν τις ΗΠΑ. Τώρα κρατάνε τον θαυμάσιο χριστιανό πάστορα, ο οποίος για τη χώρα μας είναι ένας σημαντικός πατριώτης όμηρος. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου, αλλά κάνουμε περικοπές στην Τουρκία» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o Τραμπ, σε ένα ακόμη επεισόδιο στο πολύκροτο σίριαλ με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία.

Ο Άντριου Μπράνσον τέθηκε υπό κράτηση τον Οκτώβριο του 2016. Κατηγορείται για κατασκοπεία και διασυνδέσεις με οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στην Τουρκία. Η μη απελευθέρωσή του, παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, προκάλεσε ραγδαία επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις, με την τουρκική λίρα να δέχεται ισχυρές πιέσεις και την τουρκική κυβέρνηση να κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» από την Ουάσινγκτον.
 
«Η Τουρκία δεν αποδείχτηκε καλός φίλος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διάθεση και για αποκαλύψεις.

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως η Τουρκία «δεν αποδείχτηκε καλός φίλος», επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον μεσολάβησε για λογαριασμό του Ερντογάν και πέτυχε την απελευθέρωση ενός Τούρκου πολίτη από χώρα, όμως, που δεν κατονόμασε.

«Βγάλαμε κάποιον έξω γι’ αυτόν (σ.σ. τον Ερντογάν). Χρειαζόταν βοήθεια για να βγάλει κάποιον από κάποιο μέρος και βγήκε. Και τώρα, θέλουν να κρατήσουν τον υπέροχο πάστορά μας. Είναι άδικο. Δεν είναι σωστό. Κρατούν έναν φοβερό Χριστιανό πάστορα εκεί. Είναι αθώος» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ