Κοσμος

4,1 εκ. δολάρια γιατί τον ξέχασαν στη φυλακή

Αποζημίωση από αστικό δικαστήριο των ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

4,1 εκ. δολάρια αποζημίωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πάρει ένας φοιτητής από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, που η αστυνομία τον συνέλαβε ως ύποπτο και στη συνέχεια τον  ξέχασε σε κελί,  για τεσσερισήμιση μέρες. Το περιστατικό συνέβη μόλις πέρυσι, το Δημόσιο εξαρχής δέχτηκε την ευθύνη του και η απόφαση βγήκε τώρα.

Ειδικότερα, ο κ. Ντάνιελ Τσονγκ « δήλωσε ότι ήπιε ούρα του προκειμένου να παραμείνει ζωντανός, προσπάθησε να χαράξει στο μπράτσο του ένα μήνυμα προς τη μητέρα του και είχε παραισθήσεις. Είχε κρατηθεί το 2012 κατά τη διάρκεια εφόδου για ναρκωτικά, αλλά δεν καταδικάστηκε. Ωστόσο, για τέσσερις ημέρες κανείς δεν επέστρεψε να τον βγάλει από το κελί. Τις έρευνες για το περιστατικό έκανε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο 25χρονος σήμερα Τσονγκ δήλωσε ότι έριξε ένα κορδόνι παπουτσιού κάτω από την πόρτα και ούρλιαζε για να τραβήξει την προσοχή προτού πέντε ή έξι άτομα να τον βρουν καλυμμένο με τα κόπρανά του στο κελί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σαν Ντιέγκο. Αφότου τον θυμήθηκαν και τον έβγαλαν, νοσηλεύτηκε για πέντε μέρες σε νοσοκομείο για να συνέλθει από την αφυδάτωση, τη δυσλειτουργία του ήπατος, τις κράμπες και τη διάτρηση του οισοφάγου του, ενώ είχε χάσει και επτά κιλά.

Ο κ. Τσονγκ ήταν ένας από τους εννιά  που προσήχθησαν ως ύποπτοι, σε μια αστυνομική έφοδο, τον Απρίλη του 2012. Οι αρχές συμπέραναν ότι δεν χρειάζεται να του αποδοθούν κατηγορίες μετά την ανάκρισή του. Ένας από τους δικηγόρους του δήλωσε ότι ένας αστυνομικός τον έβαλε σε κελί και του είπε ότι θα ερχόταν σε ένα λεπτό για να τον αφήσει ελεύθερο. Ωστόσο, μάλλον κάτι πήγε στραβά και τον ξέχασε.

Ο ίδιος ο φοιτητής τόνισε ότι τον ξέχασαν κατά λάθος. «Ακούστηκε πραγματικά σαν ατύχημα... ένα πραγματικά κακό, τρομακτικό ατύχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο πολύ μικρό αυτό κελί, χωρίς παράθυρα, ο κ. Τσονγκ έμεινε παγιδευμένος χωρίς νερό και τροφή για τεσσερισήμισι ημέρες. Την τρίτη ημέρα άρχισε να έχει παραισθήσεις. Ούρησε σε ένα μεταλλικό πάγκο ώστε να έχει κάτι να πιει, ενώ προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να ανάψει φωτιά για να τραβήξει τα βλέμματα των αρχών. «Δεν κάθισα εκεί ήσυχος. Κλωτσούσα την πόρτα ουρλιάζοντας. Έριξα κάποια κορδόνια κάτω από την πόρτα κάνοντας οπτικά σήματα. Όχι, δεν κάθισα, ούρλιαζα», είπε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Κάποια στιγμή, ο κ. Τσονγκ παραδέχθηκε ότι πέρασε από το μυαλό του η σκέψη ότι θα πέθαινε. Έσπασε τα γυαλιά του δαγκώνοντάς τα και προσπάθησε να χαράξει στο μπράτσο του ένα μήνυμα προς τη μητέρα του που έγραφε: Συγγνώμη, μαμά. Παρόλα αυτά κατάφερε να χαράξει μόνο το πρώτο «S».

Η εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος κ. Άλισον Πράις επιβεβαίωσε ότι η αποζημίωση άγγιξε τα 4,1 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σύμφωνα πάντα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Για περιστατικό αυτό ο διοικητής του τμήματος είχε ζητήσει δημόσια  συγνώμη, τον περασμένο Μάη.

Ο 25χρονος Τσονγκ, φοιτητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, λέει ότι  με τα χρήματα της αστικής αποζημίωσης θ΄ αγοράσει σπίτι στους γονείς του.

Μ.Φ.