Κοσμος

Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και ο Λίβανος στρέφεται στην κάνναβη (video)

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε νέες καλλιέργειες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο αγροτικές περιοχές του Λιβάνου έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κοιλάδα Bekaa, σύμφωνα με το CNN που βρίσκεται ανάμεσα στο Λίβανο και τη Συρία, πλήττεται από ξηρασίες και πολλά πηγάδια στεγνώνουν. Η καλλιέργεια πατάτας, κρεμμυδιών και άλλων προϊόντων της περιοχής ήταν φέτος πιο δύσκολη από ποτέ, λένε οι ειδικοί και οι αγρότες.

Αλλά η κάνναβη είναι μια ανθεκτική στην ξηρασία καλλιέργεια, που απαιτεί λίγη ποσότητα νερού και δεν περιέχει φυτοφάρμακα, ενώ ενδείκνυται για τα μεγάλα υψόμετρα των πεδιάδων της Bekaa.

«Αν δεν προχωρήσουν με αυτό, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για εμάς!» λένε οι αγρότες που στράφηκαν στην καλλιέργεια κάνναβης για επιβίωση.

Η Bekaa από την πλευρά της έχει μακρά ιστορία παραγωγής χασίς. Ο Abu Salim, αγρότης στο επάγγελμα,  ισχυρίζεται ακόμη ότι ο παππούς του είχε ανακαλύψει ίχνη κάνναβης στα ερείπια της αρχαίας φοινικικής πόλης Baalbek.

Η φήμη της συγκεκριμένης καλλιέργειας εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου, με το «Lebanon Gold» βασικό στα μενού των καφετεριών στο Άμστερνταμ των Κάτω Χωρών.

Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δείγμα λαθρεμπορίου λιβανέζικου χασίς το 1964. Αυτή η ανακάλυψη συνέβαλε στην προετοιμασία της έρευνας για τα φαρμακευτικά και θεραπευτικά συστατικά της κάνναβης.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η νομιμοποίηση της καλλιέργειας θα ενισχύσει τις εξαγωγές, βοηθώντας να ξεκινήσει η ετοιμοθάνατη οικονομία του Λιβάνου. Έχει τον τρίτο υψηλότερο δείκτη χρέους στον κόσμο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και υποφέρει από υποβαθμισμένη υποδομή και ανεργία.

Εμπειρογνώμονες της γεωργίας από τον Λίβανο αναφέρουν ότι η κίνηση της νομιμοποίησης της κάνναβης θα μπορούσε επίσης να αναδείξει τη ζωή σε ένα χαλαρό αγροτικό τομέα που λυγίζει κάτω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Οι κάτοικοι αυτής της πεδιάδας της Bekaa γνωρίζουν πώς να καλλιεργούν κάνναβη, είναι ειδικοί σε αυτό», λέει ο Mustapha Haidar, καθηγητής ζιζανιοκτόνων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και διευθυντής ενός σημαντικού κέντρου γεωργικής έρευνας στο Bekaa.

«Δεν είναι καλοί στο μάρκετινγκ, αλλά είναι καλοί στην καλλιέργεια αυτού του φυτού και αν η κυβέρνηση ελέγξει την πώληση αυτού και δώσει άδειες για ιατρική χρήση, νομίζω ότι είναι σπουδαίο».

Ο υπουργός Οικονομίας Raed Khoury δήλωσε στο CNN ότι «Πολλοί ειδικοί έχουν μελετήσει τις ιδιότητες αυτής της κάνναβης και λένε ότι είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο».

«Μπορεί να προσφέρει περίπου 400 έως 800 εκατομμύρια δολάρια έσοδα στην χώρα», προσθέτει.