- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
FAZ: «Φωτιά και νόμοι» στην Ελλάδα
«Οι αλλαγές προσώπων δεν βελτιώνουν τις διαρθρωτικές ελλείψεις» αναφέρει το άρθρο για τις παραιτήσεις μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Άρθρο αφιερωμένο στον θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών, τις κατεδαφίσεις αλλά και τις παραιτήσεις στη ελληνική επικράτεια μετά τη φονική πυρκαγιά στην Αττική, φιλοξενεί σήμερα η υπό τον τίλτο «Φωτιά και νόμοι» η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Όπως σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας τις πρόσφατες παραιτήσεις κορυφαίων αξιωματούχων με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, «οι παραιτήσεις και οι αποπομπές μπορούν ενδεχομένως να κατευνάσουν λίγο τη δυσαρέσκεια πολλών Ελλήνων για την δήθεν κακή διαχείριση της κρίσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και, κυρίως, την ελλιπή επικοινωνιακή διαχείρισή της μετά την πυρκαγιά.
Οι αλλαγές προσώπων όμως δεν βελτιώνουν διόλου τις διαρθρωτικές ελλείψεις στο πεδίο της κατάσβεσης πυρκαγιών στην Ελλάδα. Επιγραμματικά οι ελλείψεις συνοψίζονται στη διαπίστωση ότι στο πεδίο της κατάσβεσης πυρκαγιών στην Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών, παρότι απαιτείται αποκέντρωση. Επί της ουσίας αυτό οφείλεται σε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του επαγγελματικού πυροσβεστικού σώματος και του -σε πρώιμη ακόμη φάση ανάπτυξης- εθελοντικού σώματος.
Παρότι ένα καλύτερα ανεπτυγμένο δίκτυο εθελοντών θα βοηθούσε και τους επαγγελματίες πυροσβέστες, οι τελευταίοι το βλέπουν διαφορετικά και αντιλαμβάνονται τους ερασιτέχνες περισσότερο σαν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό».
«Oι παραιτήσεις και οι αποπομπές μπορούν ενδεχομένως να κατευνάσουν λίγο τη δυσαρέσκεια πολλών Ελλήνων [...]»
Σύμφωνα με την FAZ, «πέρα από τα εθελοντικά σώματα πυροσβεστών, στην Ελλάδα υπάρχουν και οι ‘εθελοντές βοηθοί του επαγγελματικού σώματος […], με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να χρονολογείται από το 1991. Υπάγονται άμεσα στο επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα και μπορούν μετά από κάποιο διάστημα να προσληφθούν σε αυτό μόνιμα.
«Πρόσφορο έδαφος για πελατειακές σχέσεις» σχολιάζει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εθελοντές βοηθοί του επαγγελματικού πυροσβεστικού σώματος είναι συχνά συγγενείς των πυροσβεστών, οι οποίοι γίνονται με αυτό τον τρόπο δημόσιοι υπάλληλοι».
Ο αμφιλεγόμενος νόμος του 2014
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «το στάτους των ‘αληθινών’ εθελοντών πυροσβεστών ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά γύρω στο 2000 και τροποποιήθηκε το 2007. […] Νέα τροπολογία όμως που χαρακτηρίζεται από εμπλεκόμενους ολέθρια, επέφερε την εξής αλλαγή: ο αμφιλεγόμενος νόμος 4249/2014 υπήγαγε όλες τις δομές εθελοντικής πολιτικής προστασίας στην κρατική πολιτική προστασία.
Για την κατάσβεση πυρκαγιών αυτό σημαίνει ότι τυπικά πρέπει να αποφασίζουν καταρχήν οι επικεφαλής του επαγγελματικού σώματος εάν είναι αναγκαία η επέμβαση εθελοντών και να την αιτηθούν στη συνέχεια στο συντονιστικό κέντρο πολιτικής προστασίας».
Στο σημείο αυτό η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του Νίκου Σαχινίδη, προέδρου της ΜΚΟ «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» (EΣΕΠΑ) ο οποίος αποδίδει την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 2014 στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του επαγγελματικού σώματος και στις δομές πελατειακών σχέσεων.
«Ο ίδιος τονίζει βέβαια ότι πρόκειται για υποθέσεις τις οποίες δεν μπορεί να αποδείξει. Αυτό που μπορεί να αποδειχθεί όμως είναι ότι αντί να ενισχύει τις αρμοδιότητες εθελοντικών σωμάτων […], η ελληνική νομοθεσία τις περιορίζει. Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον εκείνων που καταπολεμούν επαγγελματικά τις φωτιές. Και φυσικά δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρον».
Ξεκινά η κατεδάφιση αυθαιρέτων
«Μετά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυθαιρέτων [...]»
Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις εξαγγελθείσες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Ελλάδα.
Η ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης tagessschau.de σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «αυθαίρετα κτίσματα υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα. Κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων καθώς έκλειναν την πρόσβαση σε διεξόδους κινδύνου. Τα αυθαίρετα πρόκειται τώρα να κατεδαφιστούν».
Στο θέμα αναφέρεται και η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk που επισημαίνει ότι «μετά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατοικιών και άλλων κτισμάτων. Όπως ανακοίνωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ο πρωθυπουργός Τσίπρας, σε μια πρώτη φάση θα κατεδαφιστούν περί τα 3.200 κτίσματα γύρω από την Αθήνα».
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Το ζώο περιφερόταν ανάμεσα σε εργοστάσια και σπίτια στη Φουκουσίμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.