- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο διάσημος αστροφυσικός Λόρενς Κράους «χούφτωσε» το στήθος άγνωστης ενώ έβγαζαν σέλφι
Σάλος στην επιστημονική κοινότητα
Στο στόχαστρο για σεξουαλική παρενόχληση ο διάσημος αστροφυσικός και συγγραφέας Λόρενς Κράους.
Μετά από έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο του ύστερα από κατηγορίες εναντίον του, επιβεβαίωσε ότι ο καθηγητής Λ. Κράους «χούφτωσε» το στήθος μιας γυναίκας στη διάρκεια ενός συνεδρίου το Νοέμβριο του 2016 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Η γυναίκα ζήτησε από τον Κράους να βγάλουν μαζί μια φωτογραφία «σέλφι» και ο Αμερικανός φυσικός άδραξε την ευκαιρία για να…αδράξει και το στήθος της. Η γυναίκα αντέδρασε σοκαρισμένη και απομακρύνθηκε αμέσως, αν και αργότερα δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Κράους δεν πρέπει να χάσει την καριέρα του γι΄ αυτήν την οπωσδήποτε κατακριτέα συμπεριφορά του.
Όμως το περιστατικό είδαν δύο μάρτυρες και η μαρτυρία-καταγγελία τής μίας ήταν αυτή που είχε καθοριστική σημασία στην έρευνα, η οποία ακολούθησε κατά του Κράους. Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σύμφωνα με το "Science", αποφάσισε να μην ανανεώσει για άλλη μια πενταετία τη θητεία του Κράους ως διευθυντή του προβεβλημένου διεθνώς Προγράμματος Origins, που μελετά τη γέννηση του σύμπαντος.
Ο αντιπρόεδρος και κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Μαρκ Σιρλ δήλωσε ότι «λαμβάνονται μέτρα ώστε να αποτραπεί η επανάληψη οποιαδήποτε παρόμοιας συμπεριφοράς».
Ο Κράους -ο οποίος αυτή τη στιγμή ταξιδεύει στην Ισλανδία- ήδη πριν την εκδίωξή του από το Πρόγραμμα Origins βρισκόταν σε υποχρεωτική άδεια μετά αποδοχών από το πανεπιστήμιό του μετά από ένα καταδικαστικό εναντίον του άρθρο στο BuzzFeed, που περείχε και άλλες καταγγελίες από συναδέλφους και φοιτήτριές του για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Προς το παρόν, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα δεν έχει διευκρινίσει αν θεωρεί ότι, πέρα από το συμβάν στη Μελβούρνη, και οι άλλες καταγγελίες έχουν βάση. Ο ίδιος ο Κράους αρνείται τα πάντα, ενώ δεν παραδέχεται ούτε καν ότι άγγιξε το στήθος της γυναίκες στο συνέδριο της Μελβούρνης.
Όμως το Πανεπιστήμιό του, τουλάχιστον γι΄ αυτή την τελευταία περίπτωση, θεώρησε πιο αξιόπιστους τους μάρτυρες.
Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Κράους «Ένα σύμπαν από το τίποτε» (2018), «Η πιο μεγαλειώδης ιστορία που ειπώθηκε ποτέ» (2012), «Σκοτεινή Ύλη» (2005), και «Η φυσική του Star Trek» (1996).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τον ενθαρρύνουν μόνο να συνεχίσει να επιτίθεται»
«Ήταν ένα αστείο» ισχυρίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός
Αποθέωσε τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την απόλυσή της
Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν παρά να επινοούν διαρκώς τον εαυτό τους
Μια 23χρονη Ιρανή αντιμετωπίζει ποινή θανάτου αλλά η διεθνής αριστερά και οι Παλαιστίνιοι σιωπούν
Τι προβλέπει το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος
Τι απαντά μετά τη σύλληψη
Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης της εκπροσώπου του Τραμπ
Οι μεγάλες αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα
Τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση
Η αναφορά στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Ο χορηγός που «έκαψε» τη Γκιλφόιλ απειλεί πλέον ευθέως τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
Πρόταση ακόμη και για αναστολή της διαδικασίας
Η απάντηση στους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης
Καθώς η χώρα μπαίνει στον πέμπτο χειμώνα σύγκρουσης
Στο στόχαστρο η Alpha Epsilon Phi
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μικροδεμάτων από την Κίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.