Κοσμος

Άσαντ προς κυβερνητικό στρατό: Η νίκη μας είναι κοντά (εικόνες)

«Υποχρεώθηκαν τελικά να φύγουν. Ταπεινωμένοι...» αναφέρει σε γραπτή του επιστολή ο πρόεδρος της Συρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
assad23.jpg
©EPA/YOUSSEF BADAWI

Τη βεβαιότητα ότι «η νίκη μας είναι κοντά» εξέφρασε σε ανοικτή επιστολή του προς τον κυβερνητικό στρατό ο πρόεδρος της Συρίας.

Με αφορμή την επέτειο των 73 χρόνων από την ίδρυση του συριακού στρατού, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ανέφερε ότι η τελική επικράτηση πλησιάζει, καθώς οι αντικαθεστωτικοί χάνουν το ένα προπύργιο μετά το άλλο και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τράπηκαν σε φυγή.

syria23.jpg
©EPA/YOUSSEF BADAWI

Αυτό που ξεκίνησε εν μέσω Αραβικής Άνοιξης, ως αντικυβερνητική διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος, τον Μάρτιο του 2011, εξελίχθηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο, με περισσότερους από 350.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και εκατ. άλλους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς. Εκτιμάται ότι ο κυβερνητικός στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τα 2/3 της συνολικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων, κεντρικών οδικών αξόνων και πλήθους μεθοριακών διαβάσεων.

Υποχρεώθηκαν να φύγουν ταπεινωμένοι

Για να το πετύχουν αυτό οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν την αρωγή της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, της ιρανικής πολιτοφυλακής και των μαχητών της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο. Σε αρκετές περιπτώσεις υπεγράφησαν συμφωνίες συνθηκολόγησης με τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίες περιελάμβαναν την παράδοση οπλισμού.

«Από τη Χομς και την Παλμύρα μέχρι το Χαλέπι, από την Καλαμούν και την Ντέιρ αλ Εζόρ (σ.σ. την πόλη απ' όπου ξεκίνησαν οι αιματηρές διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε εμφύλιο πόλεμο) μέχρι την Ανατολική Γούτα και τη Δυτική Γούτα, άλλες πόλεις και άλλες εκστρατείες. Υποχρεώθηκαν τελικά να φύγουν. Ταπεινωμένοι. Υποχώρησαν, αφού τους δώσατε μια πρόγευση της πικρής ήττας» τονίζει στην επιστολή του ο Άσαντ.

syria-amry.jpg
©EPA/YOUSSEF BADAWI

Οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες να ανακαταλάβουν το σύνολο των νότιων επαρχιών της Ντεράα και της Κουνέιτρα, οι οποίες ελέγχονται σε ποσοστό άνω του 90% από την κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Άσαντ δήλωσε πως η νέα προτεραιότητα των δυνάμεων του είναι να ανακαταλάβουν την επαρχία Ιντλίμπ (στα βορειοδυτικά της χώρας) που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές και μερικές παρατάξεις αντικαθεστωτικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ