- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ναυάγιο» στο συμβούλιο αρχηγών της ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα για τις Πρέσπες
Ζάεφ και Μίτσκοσκι διαφωνούν έντονα για την σύσταση της εφορευτικής επιτροπής
Σε «ναυάγιο» κατέληξε και το τρίτο συμβούλιο αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την προετοιμασία του δημοψηφίσματος όπου ο λαός της γειτονικής χώρας θα κληθεί να εγκρίνει την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό.
Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, διαφωνούν έντονα για την σύσταση της εφορευτικής επιτροπής που θα αναλάβει την διοργάνωση της ψηφοφορίας και για την διατύπωση του ερωτήματος που θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια.
Ο κ. Ζάεφ υποστηρίζει πως ο κ. Μίτσκοσκι απαιτεί παροχή ασυλίας σε διάφορα στελέχη του VMRO που διώκονται για πληθώρα υποθέσεων διαφθοράς, ανάμεσά τους τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφκι. Ο κ. Μίτσκοσκι διαψεύδει τις καταγγελίες.
Μιλώντας μετά την άκαρπη σημερινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Ζάεφ κατηγόρησε τον κ. Μίτσκοσκι ότι ψεύδεται όταν λέει πως θέλει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO. Υποστήριξε πως ο αρχηγός του VMRO του είπε ότι δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις προτού η κυβέρνηση δεχτεί το αίτημα για πολιτική ασυλία.
Ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσε πάντως ότι η εφορευτική επιτροπή θα συσταθεί και το δημοψήφισμα θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις.
Η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κύρωση από την πλευρά των Σκοπίων. Εάν ο λαός απορρίψει την συμφωνία η προοπτική εισόδου της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και NATO θα εκτροχιαστεί.
Ο κ. Ζάεφ έχει εκτιμήσει πως θα κερδίσει το δημοψήφισμα με ποσοστό άνω του 70%, λέγοντας μάλιστα πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.
Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός ευελπιστεί πως θα χρησιμοποιήσει τυχόν θετικό αποτέλεσμα για να λυγίσει την αντίσταση του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος πρόσκειται στο VMRO, και αρνείται να κυρώσει την συμφωνία παρά το γεγονός ότι έχει υπερψηφιστεί δύο φορές από την Βουλή.
Πηγή: ΣΚΑΪ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Η σύγκρουση με το Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και απειλεί τη διεθνή οικονομία
Οι ΗΠΑ μειώνουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της υπόθεσης
Νέα στοιχεία για τις κινήσεις του τραγουδιστή μετά τη δολοφονία της 14χρονης και τις προσπάθειες να καλύψει τα ίχνη του
Η επίθεση σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά περιστατικών αντισημιτικού χαρακτήρα τις τελευταίες εβδομάδες
Σε κρίση οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου μετά τις αιχμές Μερτς για το Ιράν
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος για την τρομοκρατία μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.