- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πομπέο: Ρωσία και ΗΠΑ συζητούν τρόπους επιστροφής Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους
«Είναι σημαντικό για τον κόσμο, τη σωστή στιγμή και μέσω ενός εθελοντικού μηχανισμού αυτοί οι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν κατά τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, στις αρχές της εβδομάδας, την κατάσταση στη Συρία και το πώς θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτισε επίσης τις επικείμενες συνομιλίες που θα έχουν στην Ουάσινγκτον οι δύο πρόεδροι. «Χαίρομαι που οι δύο ηγέτες δύο πολύ σημαντικών χωρών συνεχίζουν τις συναντήσεις τους», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
«Έγινε μια συζήτηση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Πούτιν για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και το πώς θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Είναι σημαντικό για τον κόσμο, τη σωστή στιγμή και μέσω ενός εθελοντικού μηχανισμού αυτοί οι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», τόνισε.
Ο Πομπέο βρέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε ως θέμα τη Βόρεια Κορέα και την αποπυρηνικοποίησή της. Όπως είπε ο ίδιος, οι 15 χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εμφανίστηκαν ενωμένες και διαπίστωσαν την ανάγκη για μια οριστική και πλήρως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση «όπως συμφωνήθηκε από τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν». Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι κρίσιμης σημασίας να εφαρμοστούν αυστηρά οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ ώστε, μέσω αυτής της πίεσης, να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.
Ο Αμερικανός υπουργός, που συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε επίσης «να σταματήσει η παράνομη μεταφορά πετρελαίου» προς τη Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη ξεπεράσει το όριο που της έχει επιβληθεί στις εισαγωγές πετρελαίου κάνοντας μεταφορτώσεις από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ολλανδίας Κάρελ φαν Όστερομ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα πρέπει να υπάρξουν «συγκεκριμένες ενέργειες» εκ μέρους της Βόρειας Κορέας προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τη χαλάρωση των κυρώσεων. «Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση», είπε ο φαν Όστερομ, ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή Κυρώσεων της Βόρειας Κορέας.
Ο Πομπέο ενημέρωσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι είναι πιθανόν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ το φθινόπωρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήταν στοχευμένη επίθεση» λένε οι αρχές
Η 20ή Οκτωβρίου υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα στην παγκόσμια πρόοδο
Τι συνέβη το Σαββατοκύριακο και ποια τα μέτρα που λαμβάνονται
Τέλος εποχής μετά από 43 χρόνια
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Η 68χρονη δημοσιογράφος κάλυψε επί δεκαετίες πολέμους και κρίσεις σε όλο τον κόσμο
Από τον σχολιαστή του CNN μέχρι την πρώην παρουσιάστρια του Fox
2.400 συλλήψεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και φόβοι για νέα επεισόδια
Δορυφορικές εικόνες είχαν αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Lockheed Electra
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200.000 δολαρίων την ημέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.