Κοσμος

Περί ανέμων και υδάτων...

Ο Μίμης Χρυσομάλλης βλέπει στο Amsterdam τις ρητορίες για μια ενωμένη ΕΕ να εξανεμίζονται

1942-76763.jpg
Μίμης Χρυσομάλλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4619-23691.jpg

Οι Ολλανδοί πολιτικοί το ξεκαθάρισαν από νωρίς πως δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας. 'Εχουν τα δικά τους θέματα άλλωστε, τα κερατιάτικα των Ελλήνων θα πληρώνουν τώρα; 'Οπως είχε κάνει σαφές ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, ''ποτέ δεν θα ψηφίζαμε κάτι που σε περίπτωση προβλήματος θα προέβλεπε βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα''. Μαζί με τους πολιτικούς φαίνεται να συντάσσονται και οι Ολλανδοί πολίτες, οι οποίοι σε πρόσφατο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας απότην ευροζώνη, εφόσον το Ελληνικό χρέος συνεχίσει να αποτελεί αιτία αποδυνάμωσης και υποβάθμισης του Ευρώ. 

'Ολα όμως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής  'Ενωσης έχουν σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο. Αν μας έδειξε κάτι η πρόσφατη κρίση και το Ελληνικό κραχ, αυτό είναι ότι η ΕΕ αποδείχθηκε απροετοίμαστη και εμφανώς ανίκανη να αντιδράσει στις νέες συνθήκες με ομοιόμορφο πολιτικό προσανατολισμό και αίσθημα αλληλεγγύης και συλλογικής ευθύνης από την πλευρά των κρατών-μελών. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς δημιουργεί αμφιβολίες για το αν και κάτα πόσο η ΕΕ είναι και 'Ενωση, εκτός από Ευρωπαϊκή. Οι ανησυχίες αυτές αντικατοπτρίζονται άλλωστε και στις πρόσφατες πρωτοβουλίες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παρόμοιων ζητημάτων σε συλλογικό επίπεδο, όπως π.χ. η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. 

 Όποιος έχει επισκεφθεί την Ολλανδία, θα θυμάται ίσως τους περίφημους ανεμόμυλους, όπως και τους δυνατούς αέρηδες που επικρατούν τον περισσότερο καιρό, ειδικά κοντά στις ακτές. Οι Ελληνικοί μύλοι, πάλι, μένουν αποτυπωμένοι στην συλλογική τουριστική μνήμη των Ολλανδών (και όχι μόνο), συνήθως ως συμπλήρωμα μιας γραφικής εικόνας από κάποιο παραλιακό Κυκλαδίτικο χωριουδάκι. Σαν τους ανεμόμυλους αυτούς, τους θαλασσοβρεγμένους και ανεμοδαρμένους, φαντάζουν και οι ρητορίες για μια ενωμένη ΕΕ με ισχυρή, ομοιόμορφη πολιτική βούληση και προσανατολισμό: περί ανέμων και υδάτων - τουλάχιστον μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα, και να αποφασίσουν όλοι αν και με ποιούς όρους θα συνεχίσουν μαζί το άλεσμα... 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ