Κοσμος

Ο Τόνι Μπλερ επικρίνει τα σχέδια της Μέι για το Brexit και ζητά νέο δημοψήφισμα

«Δεδομένου ότι το Brexit ξεκίνησε με ένα δημοψήφισμα, δεν μπορεί παρά να τελειώσει με ένα νέο δημοψήφισμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
brexit.jpg
© EPA/ANDY RAIN/FILE

«Πρόκειται τον απόλυτο χαμό»: ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δεν μασάει τα λόγια του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο για το τι πιστεύει για τον χειρισμό του Brexit από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Μπλερ, που υπήρξε πρωθυπουργός από το 1997 μέχρι το 2007, φάνηκε να συμπάσχει με την Τερέζα Μέι, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει ενωμένη την κυβέρνησή της και να στηρίζει το σχέδιό της για το «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζοντας ότι έχει αναλάβει «την λιγότερο αξιοζήλευτη δουλειά στον πολιτικό κόσμο της Δύσης».

«Δεδομένου ότι το Brexit ξεκίνησε με ένα δημοψήφισμα, δεν μπορεί παρά να τελειώσει με ένα νέο δημοψήφισμα. Έχω ταχθεί καταφανώς κατά του Brexit και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε.

Η Τερέζα Μέι παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιό της για τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, προκαλώντας την οργή όσων τάσσονταν υπέρ ενός «σκληρού Brexit», για τους οποίους η πρωθυπουργός έκανε υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις.

Ο Μπλερ χαρακτήρισε «νερόβραστο» το σχέδιο της Μέι. Σχολίασε ότι είναι «ημιτελές, μισό μέσα στην ΕΕ, μισό έξω», δεν ικανοποιεί κανέναν και πιθανότατα θα απορριφθεί από τις Βρυξέλλες. Και αφού το κοινοβούλιο έχει «παραλύσει» και δεν ξέρει ποιον δρόμο να ακολουθήσει, «ο μοναδικός τρόπος για να βρεθεί μια διέξοδος είναι να αποτανθούμε στον λαό», εκτίμησε.

Οι παρεμβάσεις του Τόνι Μπλερ για το Brexit δεν βρίσκουν πάντα θετική ανταπόκριση στη χώρα του, όπου η απόφασή του να εισβάλει στο Ιράκ μαζί με τις ΗΠΑ το 2003 αμφισβητείται πολύ έντονα μέχρι και σήμερα. Αλλά ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, αποσύρθηκε για να γράψει τα απομνημονεύματά του, ο Μπλερ πολλαπλασιάζει διαρκώς τις παρεμβάσεις του. Κάποιοι τον θεωρούν εν μέρει υπεύθυνο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γιατί δεν μπόρεσε να περιορίσει τη μετανάστευση από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όταν εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004, με αποτέλεσμα μια μαζική είσοδο μεταναστών που προκάλεσε αίσθημα φόβου σε ορισμένους Βρετανούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ