Χαν σε Σκοπιανούς: Η πόρτα της ΕΕ είναι τώρα ορθάνοιχτη
Τους παροτρύνει να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα
Στην ΠΓΔΜ βρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση, και παρότρυνε τους πολίτες και ειδικά τους νέους που τάσσονται υπέρ της ένταξης σε Ένωση και ΝΑΤΟ, να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα.
Ο Γιοχάνες Χαν είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Σκόπια ότι «έχει τη χαρά να ανακοινώσει σήμερα την επίσημη έναρξη της αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου». Εξήγησε ότι η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στην πΓΔΜ και τη γειτονική Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και την ΕΕ να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με αυτούς, ιδίως στα κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου.
«Ας αρχίσουμε την δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την ιστορία. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο Επίτροπος, ο οποίος απευθύνθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα Σκόπια.
«Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να ενώσετε όλες τις διαφορετικές δυνάμεις στην κοινωνία και να κάνετε τη διαφορά προς το καλύτερο. Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων μπροστά μας, γι 'αυτό σας παροτρύνω να είστε συγκεντρωμένοι και ενωμένοι», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους βασικούς τομείς που προσδιορίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει στη διαδικασία αυτή της χώρας που καλύπτει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των δομών ασφαλείας και πληροφοριών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το επικείμενο προβλεπόμενο δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας ανέφερε και κάλεσε όλους τους πολίτες, ιδίως τους νέους να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, διότι όπως ανέφερε κάθε ψήφος είναι σημαντική.
Ο Χαν συνεχάρη επίσης την πΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την έγκριση αυτής της συμφωνίας, κάλεσε τους πολίτες να «αδράξουν αυτήν την ευκαιρία», όπως είπε.
«Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, πολίτες αυτού του υπερήφανου έθνους, να αποφασίσετε για το μέλλον της χώρας με ελεύθερο και κυρίαρχο τρόπο. Η πόρτα για την ΕΕ είναι ανοιχτή αλλά εσείς και μόνο εσείς θα αποφασίσετε αν θα αδράξετε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε.
Λίγες ώρες αργότερα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αλβανίας, την προέτρεψε «να ξεκινήσει δουλειά όσο το δυνατόν συντομότερα».
«Μην χάσετε ούτε μια μέρα, παράξτε αποτελέσματα για να αποτινάξετε κάθε αμφιβολία», υπογράμμισε εκκινώντας την ίδια διαδικασία και στα Τίρανα.
«Η αντιπολίτευση έχει σημαντικό ρόλο, κρίσιμο, αλλά εποικοδομητικό και εντός του συνταγματικού πλαισίου. Χρειαζόμαστε εθνική συναίνεση στο μονοπάτι προς την ΕΕ και υπολογίζουμε στην εποικοδομητική συνεισφορά της αντιπολίτευσης», έγραψε στο Twitter, μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιθαν Μικόφσκι, ενώ σε δηλώσεις του σημείωσε με νόημα ότι δεν είναι τώρα η στιγμή για πολιτικά παιχνίδια και ανταλλάγματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.