Κοσμος

Τραμπ: Καλή αρχή η κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «καλή αρχή» την κατ΄ιδίαν συνάντησή του σήμερα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη σύντομη αυτή δήλωση ενώπιον δημοσιογράφων στο Ελσίνκι, ενώ βρισκόταν στο τραπέζι της συνεδρίασης και περιβαλλόταν από ανώτατους αξιωματούχους κατά την έναρξη του «γεύματος εργασίας» μετά τη δίωρη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες παρουσία μόνο των διερμηνέων τους. «Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή. Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο», δήλωσε συγκεκριμένα.

Οι δύο ηγέτες υποδέχτηκαν στη συνέχεια τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για διευρυμένες συνομιλίες πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε σήμερα στο Ελσίνκι την ιστορική συνάντηση κορυφής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η Συνάντηση Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας ξεκίνησε με μία περίπου ώρα καθυστέρηση. Τραμπ και Πούτιν μίλησαν με τη βοήθεια μεταφραστών για λίγα λεπτά μπροστά στις κάμερες και αντάλλαξαν μια ιστορική χειραψία, η οποία από τα ξένα μέσα χαρακτηρίστηκε ψυχρή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της ιστορικής συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι.

«Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση (...) Το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε καθισμένος πλάι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την έναρξη της συνάντησης τι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.

«Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ.