- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: Δύο χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου - 251 νεκροί και οι διώξεις συνεχίζονται (video)
Βίντεο από τον Ερντογάν για τη «γέφυρα των Μαρτύρων» της Κωνσταντινούπολης
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου του 2016.
Μια απόπειρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στοίχισε τη ζωή σε 251 ανθρώπους και οδήγησε σε ένα κύμα διώξεων και εκκαθαρίσεων τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό.
Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από εκείνη την μέρα, οι μνήμες από τα αιματηρά γεγονότα που σημάδεψαν και άλλαξαν την Τουρκία παραμένουν νωπές στη χώρα, τόσο από τους φιλοκυβερνητικούς όσο και από τους αντιπολιτευόμενους.
Πέρυσι τέτοια ημέρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τους δρόμους σε ολόκληρη την Τουρκία, στην πλειονότητά τους υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν, μάλιστα είχε εγκαινιάσει ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην ασιατική πλευρά της «γέφυρας των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου».
Μετά από δύο χρόνια το σκηνικό στη γέφυρα του Βοσπόρου δεν θυμίζει σε τίποτα τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν τότε. Τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου 2016 το σημείο αυτό ήταν μία από τις κύριες εστίες της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Στρατιωτικά άρματα μάχης προωθήθηκαν στη γέφυρα, παντού ακούγονταν πυροβολισμοί.
Για την τουρκική κυβέρνηση ήταν αμέσως σαφές ότι υποκινητής των γεγονότων ήταν ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια εξεταστική επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου. Από τότε ξεκίνησε ένα πρωτοφανές κύμα διώξεων. Περίπου 77.000 άτομα συνελήφθησαν ως φερόμενοι πραξικοπηματίες ή ύποπτοι για τρομοκρατία. Πολλοί περισσότεροι από 100.000 έχασαν τη δουλειά τους, ενώ περί τα 140 μέσα ενημέρωσης εξωθήθηκαν να κλείσουν.
Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος θα παραστεί σε τελετή στη γέφυρα της Κωνσταντινούπολης «γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου» για να σηματοδοτήσει τη δεύτερη επέτειο του πραξικοπήματος.
Αρχικά θα συμμετάσχει σε τελετή μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ως μέρος της «Ημέρας Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας της 15ης Ιουλίου».
Στο μεταξύ η τουρκική προεδρία έφτιαξε σποτ για την επέτειο με τίτλο: «Ο Θεός ας αναπαύσει τους ήρωές μας. Θα τους ευγνωμονούμε. Δεν θα λησμονηθούν ποτέ».Το βίντεο καταλήγει με μήνυμα στους νεότερους, «Δεν θα αφήσω την πατρίδα στους προδότες. Γράψατε για άλλη μια φορά ένα ηρωικό έπος. Ανοίξατε τις πύλες που παραδείσου».
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.