- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ντιμιτρόφ: Η ένταξή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι καλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια
«Τα Βαλκάνια δεν μπορεί χρησιμοποιούνται για να σταματούν τους πρόσφυγες»
«Τα Βαλκάνια δεν μπορεί χρησιμοποιούνται για να σταματούν τους πρόσφυγες» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
«Είναι εύκολο για ορισμένους πολιτικούς να υπόσχονται στους πολίτες απλές λύσεις, να θέλουν να κλείνουν σύνορα, να υψώνουν τείχη και να υπόσχονται επιστροφή στις παλιές καλές εποχές, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί λύση ομφαλοσκοπώντας. Μόνο μέσω της συνεργασίας και της βοήθειας προς τις χώρες προέλευσης μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στην Ευρώπη. Γι 'αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι στη Συρία. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και να κοστίσει πολιτικές καριέρες, αλλά κάποια μέρα θα έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική» τονίζει.
Σε ό,τι αφορά στη χώρα του ο κ. Ντιμιτρόφ λέει: «Σίγουρα είμαστε μια χώρα διέλευσης, αλλά πολύ λίγοι θέλουν να μείνουν και να ζητήσουν άσυλο. Το προσφυγικό έχει γίνει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν έχουμε μια παγκόσμια λύση. Ακόμη και μια ευρωπαϊκή λύση από μόνη της δεν αρκεί. Γι' αυτό και κάθε μονομερής εθνική ενέργεια από μόνη της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».
Στο ερώτημα της Welt: «Τι άποψη έχει η κυβέρνησή σας για τη δημιουργία μόνιμων κέντρων ασύλου στη πΓΔΜ» απαντά: «Έχουμε ήδη δύο κέντρα διαμετακόμισης. Μέχρι στιγμής, η ιδέα της ίδρυσης τέτοιων κέντρων στην περιοχή μας είναι ούτως ή άλλως εικασία. Ποτέ δεν λάβαμε ένα τέτοιο επίσημο αίτημα. Τα Βαλκάνια είναι ένα νησί στη μέση της ΕΕ. Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει από τις χώρες αυτού του νησιού να αναλάβουν ένα τέτοιο φορτίο, εάν δεν αποτελούν μέρος της ΕΕ. Νομίζω ότι θα παραμείνουμε πολύ σταθεροί σε αυτό το θέμα. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Την πλήρη αλληλεγγύη μας θα την δείξουμε όταν είμαστε μέλη της ΕΕ. Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί εμάς, τα Βαλκάνια, για να αποκρούει πρόσφυγες. Όπως είπα, είμαστε ένα νησί, μια χώρα διέλευσης. Όποιος φτάνει στη χώρα μας προέρχεται από ένα κράτος της ΕΕ».
Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ υπογραμμίζει ότι «η δημόσια στήριξη για την ένταξη στην ΕΕ είναι 70%- 80%. Τώρα, βιώνουμε μια στιγμή όπως το 2004, όταν πήραμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Έπρεπε να περιμένουμε πολύ καιρό, λόγω της διαμάχης του ονόματος (με την Ελλάδα). Τώρα έχουμε λάβει την ένατη θετική έκθεση από τις Βρυξέλλες. Τα τρία τέταρτα του εμπορίου μας πραγματοποιούνται με την ΕΕ. Εξίσου σημαντικό είναι το μερίδιο των Ευρωπαίων επενδυτών. Για εμάς, δεν υπάρχει κανένα άλλο εναλλακτικό σχέδιο εκτός από την ένταξη στην ΕΕ».
Ο κ. Ντιμιτρόφ σχολιάζοντας τις, κατά τη Welt, «αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια απείλησε τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ότι, εάν η χώρα του προσχωρήσει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, θα το πληρώσει», λέει: «Είμαστε γεωγραφικά περιτριγυρισμένοι από χώρες του ΝΑΤΟ. Για εμάς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παραμένει ένα ημιτελές έργο. Ήδη από το 1993 δηλώσαμε την επιθυμία μας να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Έπρεπε να γίνουμε μέλος το 2008, αλλά η διαμάχη (με την Ελλάδα) για το όνομα το εμπόδισε. Το να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη της ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει για μας σιγουριά, ασφάλεια. Δεν θέλουμε να πλανάται πάνω από τη "Μακεδονία" ένα ερωτηματικό. Θέλουμε να ενσωματώσουμε με σταθερό τρόπο τη χώρα μας στη δυτική κοινότητα. Ως ένα μήνυμα ότι θέλουμε και να παραμείνουμε. Το μήνυμα αυτό δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Παρατηρούμε τις νέες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, για παράδειγμα την κρίση της Κριμαίας. Μακροπρόθεσμα, εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τη Ρωσία. Ο κόσμος έχει αλλάξει, το ΝΑΤΟ δεν πλέον αντίπαλος της Ρωσίας. Δεν είναι κατά της Ρωσίας, αλλά υπέρ της σταθερότητας και για χωρών που κυβερνώνται δημοκρατικά. Οι δημοκρατίες δεν έχουν κανένα συμφέρον να απειλούν άλλους».
Τέλος, ερωτηθείς εάν τον Σεπτέμβριο ένα ενδεχόμενο «Όχι» στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό θα μπλοκάρει ξανά την είσοδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και εάν φοβάται «έναν υβριδικό πόλεμο της Μόσχας πριν από το δημοψήφισμα», απάντησε: «Θα είμαστε παρατηρητικοί και προσεκτικοί. Το θέμα του ονόματος πρέπει να είναι απόφαση δική μας και μόνο η δική μας. Κανείς δεν μας έχει αναγκάσει να ενσωματωθούμε στη Δύση. Το 70-80% των πολιτών μας υποστηρίζει, επίσης, την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρέπει εμείς να προσφέρουμε τώρα κάτι. Μακροπρόθεσμα, η ένταξή μας είναι καλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.