- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ταϊλάνδη ώρα μηδέν: Άρχισε η επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων παιδιών και του προπονητή τους (εικόνες, video)
«Θα χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να βγει από το σπήλαιο το πρώτο παιδί»
Δύτες - διασώστες ρίχνονται στον αγώνα για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο που βρίσκονται παγιδευμένοι σ' ένα συγκρότημα σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη εδώ και δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής.
Οι διασώστες άρχισαν την αποστολή τους στις 10 π.μ. τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) και θα χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να βγει από το σπήλαιο το πρώτο παιδί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.
«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα ... βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής προσθέτοντας πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».
Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).
Η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης Ταϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.
Νωρίτερα, τα σωστικά συνεργεία προχώρησαν στην εκκένωση της περιοχής γύρω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη όπου 12 αγόρια και ο προπονητής τους παραμένουν εγκλωβισμένα, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί μια «επιχείρηση διάσωσης».
«Αξιολογώντας τώρα την κατάσταση, είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε την περιοχή για την επιχείρηση διάσωσης», είπε στο μεγάφωνο ο αστυνομικός διοικητής της Μάε Σάι, ο Κομσάν Σα Αρντλουαν. «Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται με την επιχείρηση διάσωσης, παρακαλούμε να απομακρυνθείτε άμεσα από την περιοχή».
Η ανακοίνωση ήρθε καθώς μαύρα σύννεφα βροχής μαζεύονταν πάνω από τα βουνά στα βόρεια της χώρας νωρίς την Κυριακή, αυξάνοντας ενδεχομένως τους κινδύνους στο σπήλαιο όπου οι διασώστες εξακολουθούν να δίνουν «μάχη με το νερό και το χρόνο» για να σώσουν τα 12 παγιδευμένα αγόρια και τον προπονητή τους.
Έπειτα από μια σχετική περίοδο ξηρασίας, νέες καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να φέρουν πίσω το έργο των σωστικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την απάντληση των υδάτων από τη σπηλιά.
Το δελτίο καιρού από τον ιστότοπο Weather.com προβλέπει καταιγίδες που θα ξεκινήσουν την Κυριακή και την Δευτέρα με την κακοκαιρία να αναμένεται να διαρκέσει για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες.
Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ένας πρώην κυβερνήτης της επαρχίας, που ηγείται των προσπαθειών, τόνισε ότι η «κατάλληλη η στιγμή» για τη διάσωση μπορεί να έρθει στις επόμενες δύο ή τρεις μέρες.
«Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη με το νερό και το χρόνο», τόνισε σε δημοσιογράφους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξήγησε πώς πήγε να τον εκβιάσει ο Επστάιν
Είναι νεκρή η 84χρονη Νάνσι;
Πολίτες αναζητούν δροσιά σε ποτάμια και κανάλια αψηφώντας τους κινδύνους
Το τρομακτικό βίντεο που καταγράφεται η σύγκρουση
Έχει έρθει πλέον η ώρα των διαπραγματεύσεων, με μεσολάβηση του Πακιστάν και του Κατάρ
Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου γέλιο
Πόλεμοι, κλιματικά σοκ και αναγκαστικοί εκτοπισμοί επηρεάζουν την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων
Ποια είναι τα βασικά του σημεία
Κάνει λόγο για «πολιτικό θέατρο»
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του
«Ήμουν απλώς έξω για μια βόλτα με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο», δικαιολογήθηκε
Μαρτυρίες ότι έστειλε φωτογραφίες σε συμμαθητές της μετά τους φόνους
Παρουσιαζόταν υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης το 1943
Έπασχε από ανίατη ασθένεια
Ο άλλοτε παρουσιαστής του Fox News έχει έρθει σε ρήξη με τον Τραμπ
Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες
«Τελευταία μου μέρα εδώ», ακούγεται να λέει εγκλωβισμένος επισκέπτης
To περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο
Ο γίγαντας της τεχνολογίας απομάκρυνε 21.000 εργαζόμενους
Η τελευταία πράξη στο οικογενειακό δράμα του Ρομπ Ράινερ, πριν τα Χριστούγεννα του 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.