Κοσμος

Ενίσχυση της Frontex με 10.000 άτομα προανήγγειλε ο Γιούνκερ

Έως το 2020

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
frontex.jpg
© EPA/VASSIL DONEV

Την ενίσχυση της Frontex με 10.000 άτομα σκοπεύει να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς σήμερα στη Βιέννη.

Η ασφάλεια και η μετανάστευση είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Αυστρίας που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στην ΕΕ για τη διαχείρισή του. Τα κράτη-μέλη συναινούν στην καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και πάνω εκεί θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες της Αυστριακής Προεδρίας.

Παράλληλα ο Σ. Κουρτς ανέφερε ότι η Αυστριακή Προεδρία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ θα δουλέψει πάνω σε όλα τα σημεία της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου είναι μεν δύσκολη, αλλά αναγκαία. «Αν δεν αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου τα προβλήματα θα παραμείνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει τις νομοθετικές της προτάσεις, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Frontex με 10.000 άτομα ως το 2020.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμβιβαστική συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ζήτημα και τη διαχείριση του ασύλου, ο Καγκελάριος Κουρτς εξέφρασε την ικανοποίησή του, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμφωνίες που σκοπεύει να συνάψει η Γερμανία για να μειωθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών εντός της ΕΕ. Τόνισε πάντως ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση και δεσμεύτηκε ότι η Αυστριακή Προεδρία θα εργαστεί πάνω σε αυτήν.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Σ. Κουρτς, η Αυστριακή Προεδρία αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σταθερότητα στη γειτονία της ΕΕ, μέσω της «προσέγγισης» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών.

Παράλληλα, η Αυστριακή προεδρία της ΕΕ καλείται να φέρει εις πέρας δύο ακόμη σημαντικά ζητήματα. Τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) και τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027.

Όπως τόνισε ο Σ. Κουρτς, η Αυστριακή προεδρία θα είναι η τελευταία ολοκληρωμένη Προεδρία πριν από τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019 και κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να προχωρήσουν και να «κλείσουν» όσο το δυνατό περισσότερες νομοθετικές προτάσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ