Κοσμος

Δηκτική ανακοίνωση Μέρκελ - Σφάζει με το γάντι τον Όρμπαν

Αναφερόμενη στο 1989

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνγκελα Μέρκελ
Άνγκελα Μέρκελ © EPA/CLEMENS BILAN

Με μια δηκτική ανακοίνωση σε σχέση με την ουγγρική στάση στο μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση, η γερμανική καγκελαρία σχολίασε τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Στη συνάντηση, ο Όρμπαν επέμεινε ότι το πρώτο σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή ένωση δεν είναι η Ουγγαρία αλλά η Ελλάδα, ακόμη και αν εκεί δεν καταγράφονται όλοι οι πρόσφυγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τόνισε ότι η επαναπροώθηση πρέπει να γίνεται προς την Ελλάδα. Αναφερόμενος μάλιστα στον φράχτη που κατασκεύασε η χώρα του στα νότια σύνορά της, δήλωσε «καπετάνιος των συνόρων» που προστατεύει όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και τη Γερμανία.

Μετά τη συνάντηση η καγκελαρία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Τον Σεπτέμβριο του 1989, πριν από σχεδόν 30 χρόνια, η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορά της προς την Αυστρία. Ξεκίνησε έτσι μια πορεία προς την ελευθερία, που διαφορετικά δεν θα είχαμε ακολουθήσει. Η Γερμανία δεν θα το ξεχάσει αυτό ποτέ. Η καγκελάριος και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας συζήτησαν το πώς θα εορταστεί η 30ή επέτειος του χρόνου. Άλλα θέματα των συνομιλιών: μετανάστευση, οικονομικές συναλλαγές, στενότερη συνεργασία σε έρευνα και τεχνολογία».

Σημειωτέον ότι τον Σεπτέμβριο του 1989, η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορά της με την Αυστρία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ροή επισκεπτών από την ως τότε κομμουνιστική χώρα προς τη Δύση. Έχοντας ανοικτά σύνορα η Ουγγαρία προς τις άλλες τότε κομμουνιστικές χώρες, προκλήθηκε πρόσθετη ροή, κυρίως Ανατολικογερμανών που με αυτόν τον τρόπο παρέκαμψαν τις απαγορεύσεις της χώρας τους και επισκέπτονταν την δύση, κυρίως την δυτική Γερμανία. Η πίεση που ακολούθησε για άρση των απαγορεύσεων οδήγησε στην ουσία, μέσα σε δύο μήνες, στην πτώση του τείχους του Βερολίνου και στην κατάρρευση του ίδιου του κομμουνιστικού καθεστώτος και στην επανένωση της Γερμανίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ