Κοσμος

Ένα πλανήτης μόλις γεννήθηκε - Η πρώτη επιβεβαιωμένη φωτογραφία του… νεογέννητου (video)

Μια λαμπερή μάζα ταξιδεύει μέσα από τη σκόνη και το αέριο που περιβάλλει το νεαρό αστέρι PDS70

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι αστρονόμοι απαθανάτισαν για πρώτη φορά την εικόνα ενός πλανήτη τη στιγμή που γεννιέται. Οι αστρονόμοι με επικεφαλής μια ομάδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας Max Planck της Χαϊδελβέργης δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν για να καταγράψουν τη δημιουργία του πλανήτη το όργανο Sphere του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου.

Αυτό που είδαν οι επιστήμονες είναι μια λαμπερή μάζα να ταξιδεύει μέσα από τη σκόνη και το αέριο που περιβάλλει το νεαρό αστέρι, PDS70. Ο πλανήτης βρίσκεται περίπου τρία δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από το αστέρι.



Ο μαύρος κύκλος στο κέντρο της εικόνας, στα αριστερά του πλανήτη, είναι ένα φίλτρο που μπλοκάρει το φως του αστεριού, επιτρέποντας την εμφάνιση άλλων χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου συστήματος, περίπου δηλαδή όσο μακριά βρίσκεται ο πλανήτης Ουρανός από τον Ήλιο.

«Αυτοί οι δίσκοι γύρω από τα νεαρά αστέρια είναι τόποι γέννησης πλανητών, αλλά μέχρι στιγμής μόνο λίγοι παρατηρητές έχουν εντοπίσει ενδείξεις "μωρών - πλανητών" μέσα τους», δήλωσε η Μίριαμ Κέπλερ του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στο περιοδικό «Αστρονομία και Αστροφυσική».

Από την ανάλυση του PDS70 προκύπτει ότι πρόκειται για έναν γιγάντιο πλανήτη αερίων με όγκο λίγο μεγαλύτερο του Κρόνου. Σύμφωνα με τις αναλύσεις ο νεογέννητος πλανήτης έχει νεφελώδη ατμόσφαιρα και θερμοκρασία επιφάνειας κοντά στους 100 βαθμούς Κελσίου. Συγκριτικά ο πιο θερμός πλανήτης του ηλιακού συστήματος είναι η Αφροδίτη με την θερμοκρασία στην επιφάνειά της να αγγίζει τους 462 βαθμούς Κελσίου.

Νεαροί πλανήτες έχουν επίσης ανιχνευθεί στο παρελθόν μέσω του τηλεσκοπίου Κέπλερ.