Κοσμος

Αστρονομικό - Στο 40.000% ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα

Σπάει τα κοντέρ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια καθώς η ύφεση «στραγγίζει» τη χώρα του Μαδούρο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με 40.000% «τρέχει» για πρώτη φορά ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα σύμφωνα με τους υπολογισμούς ενός οικονομολόγου του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών Στιβ Χανκ δήλωσε στο Business Insider ότι ο πληθωρισμός στην πληγείσα από την οικονομική κρίση Βενεζουέλα έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 41.838%.

Ο Αμερικανός καθηγητής που υπολόγισε τον αστρονομικό πληθυσμό, παρακολουθεί τις τιμές των προϊόντων στη Βενεζουέλα για περισσότερες από δύο δεκαετίες.  

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Μαδούρα έχει σταματήσει να δίνει στη δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη και δεδομένα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και τους εσωτερικού πληθωρισμού. Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας έχει τουλάχιστον ένα χρόνο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας. Ο Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση και τις «εγκληματικές μαφίες» για τον υπερπληθωρισμό.

Οι οικονομολόγοι, όμως, διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι η ανορθόδοξη πολιτική του Μαδούρο ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου ύφεση. «Οι κυβερνητικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ οι πηγές εσόδων εξαντλούνται και στερεύουν», δήλωσε ο καθηγητής Στιν Χανκ.

Οι ελλείψεις στα τρόφιμα και στα φάρμακα οδηγούν εκτός συνόρων χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας. Τέσσερα από τα 30 εκατομμύρια του πληθυσμού έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.