Κοσμος

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία: Τελεσίγραφο τριών ημερών στην Μέρκελ από τον Ζέεχοφερ

«Θα παραιτηθώ από υπουργός Εσωτερικών κι επικεφαλής του CSU»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία για το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, την παραίτησή του και από τα δύο αξιώματα, του Αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών πρότεινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Χορστ Ζεεχόφερ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του κ. Ζεεχόφερ, ότι στηρίζει τον Αρχηγό του κόμματός του, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι το θύμα της υπόθεσης του ασύλου.

Η Κ.Ο. διαβουλευόταν ήδη επί περίπου οκτώ ώρες, χωρίς να έχει καταλήξει σε αποφάσεις και τα ξημερώματα διέκοψε τις εργασίες της.

Από την άλλη, το Προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στηρίζει την Καγκελάριο και Πρόεδρο του κόμματος Άνγκελα Μέρκελ στη διαμάχη με τον υπουργό Εσωτερικών και Αρχηγό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ για την πολιτική ασύλου.

Σε δήλωσή της, η Γενική Γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε ότι το Προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει - με μεγάλη πλειοψηφία - «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ. «Μονομερείς επαναπροωθήσεις θα αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους ευρωπαίους συνομιλητές μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η απόφαση του Προεδρείου στηρίχθηκε από όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.