Κοσμος

Τουσκ - Γιούνκερ - Μπορίσοφ: Πολύ δύσκολη Σύνοδος

«Υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19725904.jpg
©EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα ότι η εφαρμογή της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ έπειτα από εννέα και πλέον ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, θα είναι το πιο δύσκολο μέρος της.

«Όσον αφορά στη συμφωνία μας για τη μετανάστευση, είναι υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως είπε «αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε».

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης» ο Ντόναλντ Τουσκ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μεταφέρονται εκεί όσοι διασώζονται στις σχετικές επιχειρήσεις, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τους διακινητές και αποθαρρύνοντας τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. «Ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες είναι να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι οι αφιξείς έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2015, χάρη στην κοινή δράση στα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Τουσκ σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη «πολλή δουλειά» να γίνει και σημείωσε ότι τα δυσκολότερα σημεία μιας συμφωνίας παραμένουν ανεπίλυτα. Πρόσθεσε ότι αν οι δύο πλευρές θέλουν να πετύχουν μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, είναι η τελευταία ευκαιρία τους ανοίξουν τώρα τα χαρτιά τους στο τραπέζι.

Γιούνκερ: Ιδιαίτερα δύσκολη η σύνοδος

Για «ιδιαιτέρως δύσκολη» σύνοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος κυρίως για τη συμφωνία των «28» να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δις. «Έπειτα από μακρές συζητήσεις» αλλά και τη συνδρομή 500 εκατ. στο Ταμείο για την Αφρική, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Μπορίσοφ: «Εάν είχαμε εφαρμόσει τις προτάσεις μας από το 2015, δε θα μιλούσαμε τώρα»

Συμπληρώνοντας, ο Μπόικο Μπορίσοφ πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το περασμένο εξάμηνο, έκανε λόγο για «πολιτική» κρίση και όχι «μεταναστευτική», υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του στο εν λόγω θέμα. «Εάν είχαμε εφαρμόσει τις προτάσεις μας από το 2015, δε θα μιλούσαμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Μπορίσοφ.

Εξάλλου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση και το άνοιγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, χαιρετίζοντας της συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ