Κοσμος

Ματέο Σαλβίνι σε ρόλο «Κασσάνδρας»: «Σε 12 μήνες θα δούμε αν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας «βλέπει» διάλυση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19654560.jpg
© EPA/LUCA ZENNARO

Πιθανή θεωρεί τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός 12μήνου ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. 

«Τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει μέλλον στην τρέχουσα μορφή της ή αν όλο αυτό είναι μάταιο. Δεν πρόκειται μόνο για τον προϋπολογισμό των επόμενων επτά ετών. Του χρόνου είναι οι ευρωεκλογές. Μέσα σε έναν χρόνο θα δούμε αν εξακολουθεί να υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη ή όχι», τόνισε ο Σαλβίνι, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
 

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, η σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες θα αναδείξει τις διαφωνίες των χωρών σε θέματα προϋπολογισμού και στο μεταναστευτικό. 

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι επιθυμία του είναι να σταματήσουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να διασώζουν τους μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο διότι «στηρίζουν τους διακινητές μεταναστών και προσφέρουν κίνητρα (στους ανθρώπους) να προσπαθήσουν να κάνουν τον διάπλου». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το έργο των πλοίων που ναυλώνουν ΜΚΟ θα πρέπει αντίθετα να αναλάβουν «το λιμενικό της Λιβύης, της Τυνησίας ή της Αιγύπτου». 

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση για άλλη μια φορά σε βάρος της Γαλλίας λέγοντας ότι οι Γάλλοι έκαναν στη χώρα του «μαθήματα ηθικής, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία θα έπρεπε να έχουν δεχθεί εδώ και καιρό 9.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία», υπογράμμισε.

Τέλος, διεμήνυσε στην ΕΕ ότι θα πρέπει «πρώτα θα μας βοηθήσετε και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα, για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, αλλά και για την τραπεζική ένωση και το χρέος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ