Κοσμος

Αμερικανός δικαστής απεφάνθη: Έχετε 30 ημέρες για την επανένωση των παιδιών με τους γονείς τους

Δικαστήριο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια απαγορεύει τον διαχωρισμό των οικογενειών παράτυπων μεταναστών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αμερικανός δικαστής έδωσε εντολή για την επανένωση εντός 30 ημερών όλων των οικογενειών μεταναστών από το Μεξικό χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα κρίνοντας ότι οι υπηρεσίες μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν το δικαίωμα να χωρίζουν τα παιδιά από τους γονείς τους όταν προχωρούν σε συλλήψεις.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή Ντέινα Σαμπρό, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, ελήφθη μετά την προσφυγή της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLU στη δικαιοσύνη κατά της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» της διακυβέρνησης Τραμπ.

Ο δικαστής ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επανασύνδεση των οικογενειών που έχουν παιδιά κάτω της ηλικίας των πέντε μέσα σε 14 ημέρες και σε 30 ημέρες για τις οικογένειες με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.

Στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLU περιλαμβάνονται αναρίθμητες καταθέσεις γονέων που αναφέρουν ότι δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν ή να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους από τη στιγμή που τους χώρισαν οι Αμερικανοί συνοριοφύλακες.

Στο μεταξύ 17 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, ανάμεσά τους η Ουάσινγκτον, η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με αγωγή εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.

Περισσότερα από 2.300 παιδιά μεταναστών έχουν χωριστεί από τους γονείς από τις αρχές του Μαΐου εξαιτίας της αμφιλεγόμενης και ιδιαίτερα σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία τιμωρεί με διώξεις τα άτομα που εισέρχονται παράνομα στο αμερικανικό έδαφος.

Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες, η οποία προσέφυγε εναντίον του διαχωρισμού των οικογενειών, υποστηρίζει ότι η πολιτική Τραμπ παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο δεσμεύτηκε να «φιλοξενούνται οι οικογένειες σε κέντρα κράτησης μεταναστών.