Κοσμος

Ουάσινγκτον σε Άγκυρα: Θα το πληρώσετε ακριβά αν αγοράσετε ρωσικούς πυραύλους

Διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έτοιμη να επιβάλει μονομερείς κυρώσεις στην Τουρκία, σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, εμφανίζεται η Ουάσινγκτον.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ ξεκαθάρισε ότι η ολοκλήρωση του deal με τη Μόσχα θα επιφέρει «ποιοτικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις».

«Έχουμε καταστήσει σαφές κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων επαφών σε ανώτατα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης, ότι θα υπάρξουν συνέπειες -πρωτίστως με βάση το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, σ.σ. νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

» Θα το εφαρμόσουμε αυτό, και όταν ορίσουμε, ότι η συναλλαγή έγινε, θα επιβάλλουμε κυρώσεις σύμφωνα με το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η τοποθέτηση Μίτσελ έγινε κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, με αφορμή την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει τελικά τα συστήματα S-400 παρά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παράδοση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.