Κοσμος

Ζάεφ στη σκοπιανή Βουλή: Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα

«Δεν δώσαμε τίποτα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζόραν Ζάεφ
Ζόραν Ζάεφ © EPA/DIMITAR DILKOFF

«Έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών και των παιδιών μας, προς ένα ειρηνικό μέλλον. Ας δώσουμε στη συμφωνία  μια ευκαιρία. Οι πολίτες θα έχουν τον τελικό λόγο».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, που από ώρα σε ώρα αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Επίσης, τόνισε ότι η συμφωνία ανοίγει τις πύλες των διεθνών κι ευρωπαϊκών θεσμών και πως ο ίδιος υπολογίζει ότι στο τέλος Ιουνίου θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Αντί για πικρία και θυμό, όλοι μαζί να γράψουμε τις μελλοντικές σελίδες, να οδηγήσουμε τους πολίτες προς μια ευημερούσα ΠΓΔΜ, ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς εγγυόμαστε τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, ανοίγουμε τον δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιτυγχάνουμε την επιθυμία των προγόνων μας να αναγνωριστούν από όλους ως Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά. Πρόκειται για μια ιστορική πράξη, για μια ιστορική ευκαιρία», ολοκλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ