Κοσμος

Γερμανία: Αποσύρθηκαν 73.000 μολυσμένα αυγά

Εντοπίστηκαν ίχνη του εντομοκτόνου fipronil

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
avga.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα αυγά είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία και σύμφωνα με αξιωματούχους της Κάτω Σαξονίας προέρχονταν από μια βιολογική φάρμα.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν ίχνη του αντιφθειρικού fipronil σε δείγματα που ελήφθησαν από συσκευαστήριο αυγών στην πόλη Βέχτα της Γερμανίας. Τα ίχνη αυτά ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 0,005 mg ανά κιλό, αλλά «πολύ κάτω από το επίπεδο που θα συνιστούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Τα αυγά είχαν παραδοθεί στο διάστημα μεταξύ 17 Μαΐου και 4 Ιουνίου 2018.

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια αυγά ετησίως να εξάγονται στη Γερμανία.

Το αντιφθειρικό fipronil θεωρείται μετρίως τοξικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σε υψηλές δόσεις προκαλεί ναυτία και ζάλη, ενώ σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, το ήπαρ και τους λεμφαδένες. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση του σε ζώα όπως τα κοτόπουλα.

Η βιομηχανία πουλερικών στην Ολλανδία επλήγη από το διατροφικό σκάνδαλο με το fipronil πέρυσι, όταν έκλεισαν προσωρινά περίπου 180 ορνιθοτροφεία, δέκα από τα οποία δεν έχουν ακόμη ξαναλειτουργήσει, και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους. Το διατροφικό σκάνδαλο με το fipronil είχε εντοπιστεί αρχικά στο Βέλγιο και στη συνέχεια στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ