Κοσμος

Σκοπιανό: Τελική συμφωνία την Τρίτη βλέπει ο Ζόραν Ζάεφ

Τι ανέφερε σε συνέντευξή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zoran-zaec.jpg
©EPA/GEORGI LICOVSKI

Την αισιοδοξία του για μια τελική συμφωνία στο ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ακόμη και εντός του επόμενου 24ωρου εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο telma, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα μέσα στην ημέρα με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

«Μιλήσαμε για μία ώρα. Είναι μια ιστορική συμφωνία. Απομένει να μιλήσουμε αύριο, με αισιοδοξία, για να βρούμε μια λύση» είπε, κάνοντας λόγο για μια «δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα ανοίξει στη χώρα του την πόρτα για καλύτερες ημέρες».

Ερωτώμενος για την ονομασία, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση: «Είναι σημαντικό και δίκαιο να ανακοινωθεί η απόφαση και από τις δύο πλευρές. Το έντιμο είναι ο σεβασμός προς όλους σε αυτήν τη διαδικασία. Όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την αλλαγή της ονομασίας».

«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων εξέφρασα την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο» είπε.

Ο Τσίπρας είχε πει ΝΑΙ στο «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα είχε αποδεχτεί την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν», ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση του ονόματος, άλλαξαν τα σχέδια.

«Όταν είχαμε κάτι αποδεκτό για τους δύο πρωθυπουργούς, το ανακοινώσαμε. Ήταν το "Μακεδονία του Ιλιντεν", αλλά μετά δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη. Βλέπω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ειλικρινής και θέλει να επιλύσει το ονοματολογικό» τόνισε.

Το ΟΧΙ του Ιβάνοφ, μπλοκάρει την είσοδο στο ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβανόφ, λέγοντας:

«Αν ο Ιβάνοφ σταματήσει την επικύρωση της συμφωνίας, μπλοκάρει και την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα και όλοι θα μπορούν εκφράσουν τις απόψεις τους. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα διατηρήσει τα συμφέροντα του κράτους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.