Κοσμος

Τουρκία: το τέλος (;) της εξέγερσης

Προχωρούν τα έργα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συλλήψεις και έρευνες σε σπίτια ακτιβιστών, νέα επεισόδια αλλά και  συνέχιση των έργων «ανάπλασης» στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, είναι οι νεότερες εξελίξεις στην Τουρκία, πράγμα που δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η δυναμική της εξέγερσης ξεθυμαίνει και τα κυβερνητικά σχέδια προχωρούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τη Δευτέρα και την Τρίτη αστυνομικοί έκαναν εφόδους σε σπίτια στελεχών της «Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Ταξίμ», που εκπροσωπεί περισσότερες από 120 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κινήματα της Τουρκίας, συλλαμβάνοντας πολίτες και ερευνώντας τα σπίτια.

Επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα, όπως γράφει «Το Βήμα», όταν κόσμος επιχείρησε να προσεγγίσει ξανά το Πάρκο Γκεζί μετά από ανακοίνωση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Χουσεϊν Αβνί Μουτλού ότι το πάρκο θα άνοιγε και πάλι μια ημέρα πριν και θα δινόταν για χρήση στο κοινό. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν το συγκεντρωμένο πλήθος κάνοντας χρήση χημικών και αντλιών νερού, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας κ. Αχμέτ Ακτάν έκανε λόγο για έναν 17χρονο που έφερε τραύματα από λαστιχένιες σφαίρες στο κεφάλι. Επιτόπου συνελήφθησαν 48 άτομα που μετέχουν στην «Πλατφόρμα». Ανάμεσά τους, η γραμματέας της τουρκικής Ενωσης Αρχιτεκτόνων κ. Μιουτσέλα Γιαπίσι με την κόρη της, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αλί Τσερκτζόγλου και ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Πολεοδόμων κ. Ακίφ Μπουράκ Αλτάρ. Η «Πλατφόρμα» ζητάει την άμεση απελευθέρωση τους.

«Το ψέμα ότι το Πάρκο Γκεζί ήταν ανοιχτό για το κοινό δεν κράτησε για πολύ αυτή τη φορά… Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η συνείδηση, η σοφία, οι νόμοι και η δημοκρατία παύουν να υπάρχουν», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Πλατφόρμα». Στο μεταξύ, η πλακόστρωση της περιοχής του πάρκου συνεχίζεται κανονικά από τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης, παρά τη δικαστική απόφαση να σταματήσει οποιαδήποτε κατασκευαστική εργασία.

Μ.Φ.