Κοσμος

Ποια τα 3 προβλήματα της Ρωσίας

Σύμφωνα με τους ίδιους του κατοίκους της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mosxa.jpg
©EUROKINISSI/ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Υγεία, εκπαίδευση και οικονομία είναι τα τρία βασικά προβλήματα της Ρωσίας, όπως δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Μάιο, το Εθνικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης (VICIOM).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ρώσοι θεωρούν σε ποσοστό 28% ότι το σύστημα ιατρικής περίθαλψης είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσουν σε ποσοστό 23% το εκπαιδευτικό σύστημα και στην τρίτη με 21% την οικονομία της χώρας.

Μάλιστα οι θέσεις αυτές έχουν μείνει αμετάβλητες τους τρεις τελευταίους μήνες.

Ακολουθούν, η κοινωνική πολιτική με 15% έναντι 10% στις αρχές του έτους, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και οι μισθοί (26% το 2017, 14% το 2018).

Επίσης οι Ρώσοι πολίτες εμφανίζονται να ανησυχούν λιγότερο για τις συντάξεις και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση σε σχέση με την περίοδο άνοιξης - χειμώνα του 2017 (από 20% σε 11%) ενώ ανάλογη είναι και η κατάσταση όσον αφορά την ανεργία (από 18% στο 12%).

«Το γεγονός ότι η κοινή γνώμη επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε ζητήματα του κοινωνικού τομέα δεν σημαίνει απλώς ότι αλλάζει ο χαρακτήρας των απαιτήσεων προς το κράτος, αλλά και ότι αυξάνονται οι απαιτήσεις από το κράτος», λέει ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών του VICIOM Στεπάν Λβόφ, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι προσδοκίες είναι απόλυτα συγκεκριμένες και οι πολίτες απαιτούν ένα λειτουργικό σύστημα ιατρικής περίθαλψης και παιδείας, και αυτά είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μετράται τα προσεχή χρόνια η αποτελεσματικότητα του κράτους».

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 22-24 Μαΐου, σε δείγμα 3.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η τηλεφωνική συνέντευξη μέσω τυχαίας επιλογής.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ