Κοσμος

Δραματική εξέλιξη - Παγώνει η Τουρκία τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα

Η απάντηση της Άγκυρας στην αθώωση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα απαντά η Τουρκία και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην αθώωση και απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών από την ελληνική δικαιοσύνη. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων μετά την απελευθέρωση των «8» αξιωματικών ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε: «Αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Υποστήριξε ότι η πλειονότητα των πραξικοπηματιών επιλέγει την Ελλάδα για άσυλο και αυτό «το θέμα η Τουρκία πρέπει να το λύσει».

«Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις, ιδίως το δικαστικό της σώμα από τη Δύση», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Έχουμε μια συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα της επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών. Έχουμε αναστείλει αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Η διμερής συμφωνία Τουρκίας - Ελλάδας επιτρέπει την επιστροφή «παράτυπων μεταναστών» στην Τουρκία από την Ελλάδα με αντάλλαγμα την επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων εντός της ΕΕ.