Κοσμος

Πόσο δίκαιος είναι ο Μακρόν: Οι Γάλλοι απαντούν και ο πρόεδρος ανησυχεί

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία δημοσκόπησης για κοινωνική πολιτική και επιδόματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
macron23423.jpg
©EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON/POOL

Μόλις 3 στους 10 Γάλλους θεωρούν ότι η πολιτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν είναι «κοινωνικά δίκαιη», σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου BVA.

Η πλειοψηφία εκτιμά ότι δεν γίνονται όσα πρέπει για τους λιγότερο προνομιούχους, καλώντας τον Γάλλο πρόεδρο να αλλάξει πολιτική και να στηρίξει έμπρακτα τις «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, το 31% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε «δίκαιη» την πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης, με το 37% να εκφράζει αντίθετη άποψη, ποσοστό ουσιαστικά αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013, όταν συμπληρωνόταν ένας χρόνος αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ο προκάτοχος του Μακρόν, ο Φρανσουά Ολάντ.

Το 55% του δείγματος θεωρεί πως ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κάνουν «αρκετά» για τους «μη προνομιούχους», ενώ αντίθετα το 11% κρίνει πως κάνει «πάρα πολλά», σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας La Tribune.

«Ψαλίδι» στα επιδόματα

Επιπλέον, το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχουν «υπερβολικά πολλά κοινωνικά επιδόματα» στη Γαλλία, ενώ το 39% έχει αντίθετη γνώμη. Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές στα τέλη Μαΐου ότι επίκεινται περικοπές των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.

 Στην ερώτηση τι θα θεωρούσαν ότι αποτελεί προτεραιότητα όσον αφορά το σύστημα πρόνοιας:

  • το 44% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της «μείωσης των δικαιούχων»,
  • το 30% εκφράστηκε υπέρ της «μείωσης της διάρκειας» των επιδομάτων,
  • το 9% ζήτησε «μείωση του ύψους των επιδομάτων»
  • και το 17% δεν εξέφρασε άποψη.

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου από την 4η ως την 5η Ιουνίου σε δείγμα 1.018 προσώπων 18 ετών και άνω, που επελέγη με την μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος κυμαίνεται από 1,4 έως 3,1 μονάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ