Κοσμος

Γαλλοκαναδική συμμαχία στους G7 κατά Τραμπ -Ούτε η Τερέζα Μέι θα τον συναντήσει

Φραστικά πυρά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
macron-tredeau.jpg
©EPA/IAN LANGSDON

Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό  παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από τους G7, κατά την οποία εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να συγκρουστούν με τον Αμερικανό πρόεδρο για την πολιτική προστατευτισμού που επιβάλλει, ενώ θα τον καλέσουν να την ακυρώσει.

Έτσι,η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και να ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα.

Ο Τζάστιν Τριντό και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν στην Οτάβα μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου G7, ώστε να διαμορφώσουν κοινή στρατηγική έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε: «Θα προστατέψουμε τη βιομηχανία και τους εργάτες μας και θα δείξουμε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι απαράδεκτες ενέργειές του βλάπτουν τους πολίτες της χώρας του. Θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κινδυνεύουν εξαιτίας των ενεργειών του».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε από την πλευρά του ότι οι αμερικανικοί δασμοί που επιβλήθηκαν στην Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό, είναι μονομερείς, παράνομοι και θα προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη παγκοσμίως. «Κανείς δεν γλιτώνει από τον εμπορικό πόλεμο. Πρώτα θα βλάψει τους Αμερικανούς εργάτες, το κόστος των πρώτων υλών θα αυξηθεί και οι επιχειρήσεις θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικές» συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ «είναι αντιπαραγωγικές. Δεν μπορούμε να κάνουμε εμπορικό πόλεμος με τους φίλους μας».

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν λέγοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν μπορεί να εμποδίσει τους άλλους να διατηρήσουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ούτε να αναγκάσει το Ιράν να την απορρίψει».

Ωστόσο, υποσχέθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει τη στήριξη των μελών της G7 για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, εν όψει της συνάντησής του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου.

Με τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται δύσκολο η σύνοδος G7 να κλείσει με κοινό ανακοινωθέν, όπως συνηθίζεται. Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, «δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό κείμενο, αν του έχουμε αφαιρέσει κάθε ουσιαστικό νόημα».

Απαντώντας στους δύο γαλλόφωνους ηγέτες, ο Ντόνλαντ Τραμπ κατηγόρησε τον τον Καναδά, τη Γαλλία και γενικότερα ΕΕ ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» και εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.  «Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό (σ.σ. του Καναδά Τζάστιν) Τριντό και στον πρόεδρο Μακρόν ότι επιβάλλουν ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς» στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «αδημονεί να τους δει».

Δυσαρεστημένη είναι και η Μεγάλη Βρετανία με τις ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά, παρότι θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες που θα είναι παρόντες στη συνάντηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που τη συνοδεύουν την Πέμπτη.

Η σύνοδος, που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σαρλβουά θα δώσει μια ευκαιρία στους ηγέτες των υπόλοιπων έξι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη να συζητήσουν με τον Τραμπ για πρώτη φορά αφότου ο ρεπουμπλικάνος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και τις χώρες μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Αφού διένειμαν σε δημοσιογράφους το πρόγραμμα του ταξιδιού της Μέι στον Καναδά, οι αξιωματούχοι που την συνοδεύουν επιβεβαίωσαν ότι δεν προβλέπεται επίσημη διμερής συνάντηση με τον Τραμπ. Δεν απέκλεισαν μια κατ' ιδίαν, ανεπίσημη συνάντηση.

Η Μέι άφησε να γίνει σαφές πως το Λονδίνο θέλει η ΕΕ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όταν επιβάλλει μέτρα σε αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επισημαίνει τα οφέλη των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών.  «Προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποδώσει. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε, και εργαζόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσουμε, ότι η ανταπόδοση αυτή θα είναι αναλογική, ότι θα είναι εντός του πλαισίου των κανόνων του ΠΟΕ», τόνισε η Μέι σε δημοσιογράφους. «Ως Ηνωμένο Βασίλειο (...) θέλουμε να είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και η επιθυμία του Λονδίνου να τοποθετήσει μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην καρδιά της στρατηγικής της για το Μπρέξιτ βάζει τη Μέι σε πολύ άβολη θέση. Για να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ζημιά από έναν εμπορικό πόλεμο, η Μέι καλείται να κρατήσει τον Τραμπ στο πλευρό της χωρίς να δώσει την εντύπωση αδυναμίας της κυβέρνησής της και ταυτόχρονα να τηρήσει της δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι της ΕΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ