Κοσμος

Μυστήριο η άγρια δολοφονία του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία, Μάθιου Στάικου (εικόνες)

Σε αδιέξοδο οι έρευνες των αρχών - «Αυτός ο φόνος δεν βγάζει νόημα»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
staikos_1.jpg

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών του Καναδά για τη διαλεύκανση της άγριας δολοφονίας του 37χρονου Έλληνα επιχειρηματία Μάθιου Στάικου στη συνοικία Γιόρκβιλ του Τορόντο.

Ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας περιγράφεται ως ένας αγαπητός από τον περίγυρό του άνθρωπος, χωρίς ύποπτες δραστηριότητες ή οτιδήποτε σκοτεινό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την εν ψυχρώ εκτέλεσή του.

Βάσει βιντεοσκοπημένου υλικού από κάμερες ασφαλείας, η αστυνομία καταζητεί έναν μαύρο άνδρα, ύψους περίπου 1.80. Αυτός φέρεται να είναι ο δολοφόνος του Στάικου. Ο φερόμενος ως δράστης διέφυγε με όχημα που φαίνεται να είναι μια τετράθυρη Μερσεντές, γκρι ή ασημί χρώματος.

«Τίποτα δεν βγάζει νόημα», λένε φίλοι του θύματος. «Ο Ματθαίος και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Γιώργος ήταν δύο πανέξυπνα παιδιά που ξεκίνησαν την Torch Mobile το 2003 και το 2009 την πούλησαν στην Research In Motion, σε μια φάση αναγέννησης της αρχικής εταιρείας. Ήταν μυαλωμένοι, ωραίοι, άξιοι, εργατικοί και όλοι τους αγαπούσαν».

«Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το φονικό», σημειώνει εργαζόμενος στην
Research In Motion μιλώντας στην εφημερίδα Toronto Sun. «Ο Μάθιου ήταν όμορφος, γλυκός, οι γυναίκες τον λάτρευαν, δηλαδή όλοι τον αγαπούσαν. Όλοι έχουμε πάθει σοκ. Δεν ήταν τζογαδόρος. Δεν έκανε ναρκωτικά. Ήταν ήπιος χαρακτήρας, ένα πραγματικά καλό παιδί. Μήπως έκαναν λάθος και σκότωσαν αυτόν αντί για κάποιον άλλον; Πώς αλλιώς να το εξηγήσει κανείς;», πρόσθεσε.

Οι οικείοι του δολοφονηθέντος την Τετάρτη εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Η οικογένειά μας θρηνεί τον αιφνίδιο χαμό του πολυαγαπημένου μας Ματθαίου. Παρακαλούμε όλους να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας, καθώς προσπαθούμε να αντεπεξέρθουμε αυτή την τραγωδία».

Ποιος ήταν ο Μάθιου Στάικος

Ο Στάικος ήταν απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vleepo. Το 2003 ίδρυσε την εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών σε κινητά Torch Mobile, η οποία εξαγοράστηκε το 2009 από την Research in Motion.

Έξι χρόνια αργότερα εξαγοράστηκε από την εταιρία Research In Motion (RIM) την κατασκευάστρια των συσκευών BlackBerry. Ο Μάθιου Στάικος κατάφερε σύντομα να αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια και πλέον να είναι ο Τεχνικός Διευθυντής Τεχνολογιών WEB, υπεύθυνος για τη δημιουργία των προγραμμάτων περιήγησης web καθώς και άλλων τεχνολογιών web που αφορούν στα προϊόντα της BlackBerry.

Ο ίδιος προσπαθούσε πάντα να κρατά επαφή με τις ρίζες του στην Ελλάδα. Αν και δεν πήγε σε ελληνικό σχολείο, επεδίωξε να γνωρίσει την ελληνική γλώσσα και για το λόγο αυτό μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ήρθε στην Ελλάδα για ένα χρόνο πριν επιστρέψει στον Καναδά.   Το 2014 ο Μάθιου έφυγε από την Blackberry και λίγους μήνες αργότερα τον ακολούθησε και ο αδερφός του.

Το 2015 μπήκε στο Συμβούλιο Διευθυντών της Triggerfox και είχε συμβουλευτικό ρόλο ως επικεφαλής της εταιρικής στρατηγικής. Το Triggerfox είναι μια πλατφόρμα «έξυπνων σχέσεων» που βοηθά τους επαγγελματίες να χτίσουν και να διατηρούν ουσιαστικές σχέσεις.

Για τον Ματθαίο κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια στα ΜΜΕ. Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που θέλησαν να προβάλουν την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ενώ πλήθος άρθρων αναφέρονται «στον Έλληνα που έκανε τα κινητά τηλέφωνα ακόμη πιο έξυπνα».

Παρόλο που δεν είχε μεγαλώσει στην Ελλάδα, ο Ματθαίος Στάικος δεν έχασε ποτέ την επαφή με τις ρίζες του. Όπως έχει γραφτεί σε δημοσιεύματα «αν και δεν πήγε σε ελληνικό σχολείο, επεδίωξε να γνωρίσει την ελληνική γλώσσα και για τον λόγο αυτόν, μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ήρθε στην Ελλάδα για έναν χρόνο πριν επιστρέψει στον Καναδά. Η ελληνική γλώσσα παρέμενε στη ζωή του, καθώς προσπαθούσε, όποτε ο χρόνος του το επέτρεπε, να διαβάζει ελληνικά βιβλία, να ακούει ελληνική μουσική και να παρακολουθεί ελληνικά προγράμματα στην τηλεόραση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ