- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρευνα: Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν γενετική προδιάθεση να είναι πιο έξυπνοι
Επιστήμονες ανέλυσαν γενετικά στοιχεία από 300.500 ανθρώπους
Οι άνθρωποι που φοράνε γυαλιά, όχι μόνο φαίνονται πιο διανοούμενοι στους τρίτους, αλλά είναι και πραγματικά πιο έξυπνοι, σύμφωνα με μια νέα διεθνή γενετική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Επιστήμονες -μεταξύ των οποίων Έλληνες από την Ελλάδα και τη διασπορά- ανέλυσαν γενετικά στοιχεία από 300.500 ανθρώπους και βρήκαν ότι, κατά μέσο όρο, όσοι είχαν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση να είναι έξυπνοι, είχαν επίσης σχεδόν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαθέτουν στο DNA τους γονίδια που απαιτούν να βάλει κανείς γυαλιά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκέιλ Ντέηβις του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη έως τώρα μελέτη των γονιδίων που σχετίζονται με την εξυπνάδα.
Μεταξύ άλλων, βρήκαν ότι ορισμένα από αυτά τα γονίδια της εξυπνάδας, δεν σχετίζονται μόνο με την πιθανότητα χειρότερης όρασης, αλλά επίσης με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μακροζωία. Ακόμη, με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και κατάθλιψης. Εν ολίγοις, οι διοπτροφόροι έχουν και τα τυχερά τους από άποψη υγείας.
Από την άλλη, πρέπει κανείς να έχει υπόψη του ότι η μελέτη βρήκε απλές συσχετίσεις και ότι η εξυπνάδα είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική και δύσκολο έως αδύνατο να μετρηθεί πραγματικά αξιόπιστα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που φοράνε γυαλιά, δίνουν στους άλλους ανθρώπους την εικόνα ότι είναι πιο έξυπνοι, εργατικοί, υπεύθυνοι και τίμιοι. Γι' αυτό, άλλωστε, μια κλασική συμβουλή των δικηγόρων στους πελάτες τους είναι να φοράνε γυαλιά στο δικαστήριο!
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Στέλλα Γιακουμάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ΗΠΑ), Ευάγγελος Ευαγγέλου (Σχολή Δημόσιας Υγείας Imperial College Λονδίνου), Αλέξης Χατζημανώλης (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών), Πάνος Ρούσος (Ιατρική Σχολή Όρους Σινά Ν.Υόρκης), Νικόλαος Σμυρνής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Νίκος Στεφανής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Ιωάννα Τζουλάκη (Σχολή Δημόσιας Υγείας Imperial College) και Πάνος Μπίτσιος (Ιατρική Σχολή Κρήτης).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε αναμένεται να πάρει εξιτήριο
Οι πολεμικές επιχειρήσεις αυξάνουν κατακόρυφα τους κινδύνους για τα ναυτικά πληρώματα
Η προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία
«Δεν ξεκινάμε από την υπόθεση ότι πρόκειται για τεχνική βλάβη, αλλά για σκόπιμη ενέργεια»
Η σύγκρουση με φορτηγό
Αγωνία για τους περισσότερους από 3.000 αγνοούμενους
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι πρώτες φωτογραφίες με το νεογέννητο παιδί του
Η συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν
Συναγερμός στις αρχές
Το χρονικό της υπόθεσης
Οι Σοσιαλδημοκράτες φαβορί για μια ακόμα φορά στη Σουηδία
Κατασυκοφάντησε τους Μακρόν, αποθέωσε τον Πούτιν, τώρα κατηγορεί τη χήρα του Τσάρλι Κερκ για τη δολοφονία του. Έχει παραφρονήσει ή απλώς θησαυρίζει και γελάει με όσους την πιστεύουν;
Δηλώνει αθώος και αντιμετωπίζει ακόμη και θανατική ποινή
Νεκρός και ο σκύλος τους - Τα γράμματα που βρέθηκα γύρω από τα πτώματά τους
Επιπλοκές στην υγεία της 53χρονης μετά τη μεταμόσχευση πνευμόνων στην οποία υποβλήθηκε
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπαίνει στο στόχαστρο του Κιέβου η πολιτική αεροπορία
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με πλήγματα εκατέρωθεν
Μετά την απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Λειψία
Έξι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε επίθεση - Η Μόσχα εντείνει τα πλήγματα στο δίκτυο που αποτελεί ραχοκοκαλιά της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.