Κοσμος

Είναι ώρα να αναγνωριστεί νομικά ένα «τρίτο» φύλο στην Ολλανδία

Διεμφυλικοί ακτιβιστές κάνουν λόγο για «βήμα προόδου για την ολλανδική νομοθεσία» και δικαιοσύνη

Έλενα Χάλαρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συζητήσεις έχει προκαλέσει στην Ολλανδία η περίπτωση ενός πολίτη, που έγινε το πρώτο άτομο στη χώρα στο οποίο επιτράπηκε να μην καταχωρείται στα μητρώα ως άνδρας ή γυναίκα, με τους δικαστές να ασκούν πιέσεις στους νομοθέτες για άμεση αναγνώριση ενός «τρίτου φύλου».

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Λιμβουργίας, ολλανδικής επαρχίας στο Ρούρμοντ, αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα  πως ο ενάγων, του οποίου τα στοιχεία δεν δημοσιοποιούνται, μπορεί πλέον να αναφέρεται ως «ακαθόριστου φύλου» στο πιστοποιητικό γέννησης, εφόσον δεν εκφράζεται από τις μέχρι τώρα νομικά αποδεκτές επιλογές του ανδρικού και γυναικείου φύλου.

«Κατά τη γέννηση του το 1961, το φύλο του συγκεκριμένου ατόμου δεν ήταν εφικτό να καθοριστεί και για αυτό οι γονείς αποφάσισαν να το εγγράψουν στα μητρώα ως αρσενικό ώστε να προχωρήσει η διαδικασία σε εκείνη τη φάση», δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Το 2001, το άτομο αιτήθηκε και έλαβε θεραπεία προκειμένου να αλλάξει φύλο, κάτι το οποίο και κατάφερε, ενώ η γυναικεία του πια ταυτότητα έγινε και επίσημα αποδεκτή. Μετά από κάποιο διάστημα, ωστόσο, ο ενάγων αιτήθηκε να καταγράφεται ως άτομο «τρίτου φύλου» και όχι ως άνδρας ή γυναίκα.

«Αποδείχθηκε πως η γυναικεία ταυτότητα δεν ήταν κάτι που εξέφραζε πραγματικά το συγκεκριμένο άτομο, καθώς βίωνε την προσωπικότητα του ως ουδέτερη. Δεν ένιωθε ούτε άντρας, ούτε γυναίκα», εξηγεί ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Παρόμοια προσφυγή για αναγνώριση ενός ουδέτερου τρίτου φύλου κατατέθηκε από ένα ακόμη άτομο το 2007, όμως το Ανώτατο Συμβούλιο της Ολλανδίας απέρριψε το αίτημα αυτό.

Αναλογιζόμενοι τις κοινωνικές και νομικές εξελίξεις, οι δικαστές θεωρούν πως οι  συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την επίσημη αναγνώριση ενός τρίτου φύλου. «Πλέον, το θέμα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των νομοθετών», δηλώνουν.