Κοσμος

Ένα ζευγάρι παπούτσια για κάθε νεκρό Παλαιστίνιο σε κεντρική πλατεία των Βρυξελλών (εικόνες, video)

Μπροστά στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
shoes-brussels.jpg
©EPA/STEPHANIE LECOCQ

Σιωπηρή διαμαρτυρία για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 10 χρόνια στην Παλαιστίνη από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του κινήματος Avaaz.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 4.500 ζευγάρια παπούτσια τοποθετήθηκαν στον χώρο μπροστά από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν για να συζητήσουν σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλά από τα υποδήματα άνηκαν σε μικρά παιδιά. Κάποια είχαν αίματα πάνω τους, σκόνες και λάσπη. Το καθένα αντιστοιχούσε σε έναν άνθρωπο που χάθηκε. Ένα παιδί, έναν πατέρα, μια μητέρα.

palestine-shoes.jpg

«Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για τις κυβερνήσεις τους: Οι ζωές των Παλαιστίνιων έχουν σημασία για εμάς και πρέπει να έχουν σημασία για εσάς. Ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και πολιτικός σύμμαχος του Ισραήλ, είναι η ηθική μας ευθύνη να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του Νετανιάχου ότι η βία πρέπει να σταματήσει» τόνισε σε δήλωσή του ο διευθυντής της εκστρατείας Avaaz, Κρίστοφ Σοτ.

shoes2342.jpg

Στόχος της κινητοποίησης ήταν να αναδειχθεί η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που «καταδικάζει» την ωμή βία στη Λωρίδα της Γάζας αλλά δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να σταματήσει το κακό που συντελείται εδώ και δεκαετίες σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Τα παπούτσια τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο ήταν ορατό από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συνεδρίαζαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Κεντρικό σύνθημα της παράστασης διαμαρτυρίας ήταν: «Κάθε ζωή Παλαιστίνιου μετρά».

shoes2342342.jpg

«Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι ένα σύγχρονο Απαρτχάιντ. Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια, προστατεύει το Ισραήλ, αλλά υπονομεύει την ανθρωπότητα» πρόσθεσε ο Κρίστοφ Σοτ.

‘Palestinian lives matter': 1,000s of shoes laid out in Brussels to honor Gaza victims

Με πληροφορίες από RT

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ