Κοσμος

Το Ουίνδσορ μετά τον βασιλικό γάμο

Η ζωή στη γραφική κωμόπολη βρίσκει ξανά τους κανονικούς ρυθμούς της

344759-716390.jpg
Μαρία Τσοσκούνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19535932.jpg
© EPA / RAY TANG / POOL

Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Μέγκαν… ακολούθησε ένας λαμπρός βασιλικός γάμος. Και τώρα που τα φώτα της γαμήλιας τελετής έσβησαν, η γραφική κωμόπολη του Ουίνδσορ ξαναβρίσκει τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής. Προηγήθηκε μια τεράστια επιχείρηση καθαρισμού της πόλης και των πάρκων ενώ τα τελευταία φορτηγά των τηλεοπτικών συνεργείων αναχώρησαν μόλις πριν λίγες ημέρες.

19537679.jpg
© EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Και μπορεί την ημέρα του βασιλικού γάμου να κατέφθασαν περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες στο Ουίνδσορ -απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου- για να δουν από κοντά τη νέα δούκισσα στο κατάλευκο Givenchy της νυφικό στο πλευρό του πρίγκηπα Χάρι, να παρακολουθήσουν τους 600 πλούσιους και διάσημους προσκεκλημένους καθώς και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να προσέρχονται στην τελετή αλλά και να ευχηθούν από καρδιάς «να ζήσετε!» στο νεαρό ζευγάρι που ξεκίνησε τον έγγαμο βίο του σε μια συλλεκτική Jaguar που έφερε αριθμό κυκλοφορίας E190518 -ο πρίγκιπας Κάρολος φρόντισε να αναγράφεται η ημερομηνία του γάμου στις πινακίδες του οχήματος- όμως το Ουίνδσορ είναι μια σταθερή αξία για όποιον το επισκέπτεται με το χιλιόχρονο μεσαιωνικό του κάστρο που χτίστηκε από τον Νορμανδό βασιλιά Γουλιέλμο στις όχθες του Τάμεση, το πάρκο της Legoland αλλά και τα κοντινά διάσημα χωριά του Άσκοτ με τις βασιλικές ιπποδρομίες και του Ίτον με το κολέγιό του, γνωστό και ως «εργοστάσιο παραγωγής υπουργών και πρωθυπουργών».

toa-heftiba-183789-unsplash.jpg

Η ιστορία του Ουίνδσορ σε 100 λέξεις

Το παλαιότερο κατοικημένο κάστρο στον κόσμο, το κάστρο του Ουίνδσορ χρονολογείται από τον 11ο αιώνα: λίγο μετά την κατάληψη της Αγγλίας από τους Νορμανδούς, ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έφτιαξε ένα οχυρό σ’ αυτή την στρατηγική τοποθεσία, δίπλα ακριβώς στις όχθες του Τάμεση. Αναπόφευκτα μια πόλη άρχισε να αναπτύσσεται στις παρυφές του.

Visit Windsor Castle: Official Video

Από την εποχή του Ερρίκου I το κάστρο κατοικήθηκε μέχρι σήμερα από 39 μονάρχες και γνώρισε πολλές ανακατασκευές και επεκτάσεις.

windsor-castle-419542_1920.jpg

Το κάστρο είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του θρόνου στην Αγγλία ώστε η βασιλική οικογένεια υιοθέτησε το όνομα της πόλης και πλέον οι βασιλείς ανήκουν στον Οίκο των Ουίνδσορ.

Ήδη από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα το Ουίνδσορ θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Το Ουίνδσορ σε αριθμούς

100.000 οι επισκέπτες που παρακολούθησαν τον βασιλικό γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

king-s-church-international-671270-unsplash.jpg

18 εκατομμύρια οι θεατές στη Βρετανία παρακολούθησαν την γαμήλια τελετή, σύμφωνα με το BBC.

20.000 οι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές που κάλυψαν το γεγονός (όσοι και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στο Λονδίνο).

king-s-church-international-671140-unsplash.jpg

5.000 στερλίνες την ημέρα για την μίσθωση ενός διαμερίσματος Airbnb με θέα τον κεντρικό δρόμο που πέρασε η βασιλική άμαξα.

7,8 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το Ουίνδσορ.

32.000 ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων.

609,194 στερλίνες ο μέσος όρος τιμής για αγορά κατοικίας (διπλάσια από τον μέσο όρο που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα).

972 στερλίνες το μήνα ο μέσος όρος τιμής ενοικίου για ένα μικρό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου.

king-s-church-international-671138-unsplash.jpg

42,66 εκατομμύρια στερλίνες τα καταγεγραμμένα έσοδα της πόλης από τον τουρισμό  το έτος 2016.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ